Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Nomen Nescio

Kunstenaar:
André Boone

Materiaal:
brons

Jaar:
2001

Locatie:
Vanekerstraat, ter hoogte van de Vanekerbeekweg.

Beschrijving

Deze opdracht is gerealiseerd in het kader van het ’KunstZinnig’ project, een serie kunstopdrachten in Enschede geïnitieerd door het Innovatief Centrum voor Kunstenaars (ICK) waarbij Enschedese kunstenaars worden ingezet om de kwaliteit van de leefomgeving te verhogen.
Dit beeld is gemaakt naar aanleiding van de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Het heet ’Nomen Nescio’ en dat betekent ’Ik weet de naam niet’.

De kunstenaar zegt over dit beeld het volgende: "Ik stel mij voor dat mensen vlak voor de ramp gezellig buiten een kopje koffie of thee dronken. De ontploffingen verstoren dit vredige tafereel. Het servies valt om. Mensen vluchten weg maar het kopje blijft omgevallen liggen. De volgende dag is de vogel op het kopje de eerste die terugkeert naar zijn woonstede. De vogel laat zien dat de natuur kort na de ramp weer bezit neemt van de plek. De tijd, het leven gaat door. Er is geen stilstand. Ook nu is er de dag erna, met zijn eigen dynamiek."
"Een gebeurtenis als de vuurwerkramp is zeer ingrijpend. Mensen worden plotseling uit hun leven van alledag gerukt. Dat ene moment, die overgang tussen het leven van alledag en het plotseling daaruit weggerukt zijn, is ongrijpbaar en niet in woorden uit te drukken. ‘Nomen Nescio’: Ik weet de naam niet."

Vind je het werk van deze kunstenaar interessant? Neem dan ook een kijkje op de eigen pagina van de kunstenaar.

Ga naar de pagina van André Boone

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

We noemen hem Julius

Een vogel kiest zijn eigen vlucht

Vinden zonder zoeken

Ontmoeting

Z.t.

Zielendraagster

Wichelroede

Panda met jong

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!