Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Vier toekenningen uit het Generators Fonds

Vier projecten uit het Generators Fonds ontvangen een toekenning! Het fonds ondersteunt projecten van underground cultuurmakers in heel Twente op het gebied van creatieve technologie, game-design, dance, electronic music, avant-garde kunst en festivals. Allée Rentrée, Black Brick, Paco Plumtrek en Spacecast hebben de toekenningen gekregen.


In deze vijfde ronde ontvangen vier projecten een bijdrage uit het Generators Fonds. Het Generators Fonds ondersteunt projecten van underground cultuurmakers in Twente op het gebied van creatieve technologie, game-design, dance, electronic music, avant-garde kunst en festivals. Bij de projecten staan samenwerking, creativiteit, technologie en innovatie centraal. De aanvraagrondes vinden vier keer per jaar plaats. In juni zijn de aanvragen beoordeeld door de adviescommissie bestaande uit: Gabey Tjon a Tham (geluidskunstenaar en onderzoeker uit Den Haag), Harco Rutgers (eigenaar Esc.rec. en De Perifeer) en Charlien Adriaenssens (art programmer bij WORM Rotterdam).

Het project ‘AR-tour’ door Allée Rentrée komt tot stand in samenwerking met o.a. Sickhouse. Het is een alternatieve kunstroute door Enschede waarbij bewoners hun ramen, voortuinen en balkons beschikbaar stellen voor kunstwerken in de breedste zin van het woord. AR-Tour linkt de locaties en kunstenaars, waarna de kunstwerken gedurende een maand te bezichtigen zijn. Het project is als sterk beoordeeld voor de manier waarop Allée Rentrée tot een nieuwe vorm van presentatie is gekomen en een breed publiek tracht te bereiken met een offline en online programma.

Het live stream project ‘Black Brick’ concentreert zich op de discussie rondom cryptokunst en digitale valuta. Twee partijen met een sterk afwijkende mening over het onderwerp zullen onder leiding van een host proberen elkaar te overtuigen van hun eigen standpunt in een online tweegesprek dat ook live bijgewoond kan worden. Het project is als positief beoordeeld voor de manier waarop Black Brick. het nieuwe en nog onbekende begrip NFT (non-fungible token) onder de aandacht van het publiek wil brengen. Voorafgaand aan de talkshow zal de bezoeker door middel van een workshop kennis kunnen maken met de wereld van de cryptocurrency.

Voor het project ‘Live-veilingen' van Paco Plumtrek wordt door het podium samengewerkt met een serie individuele Twentse kunstenaars. In een livestream op Facebook wordt een kunstwerk gemaakt dat in dezelfde twee uur dat het voltooid wordt, geveild wordt. Podium Paco Plumtrek is met spoed op zoek naar een nieuw geschikt onderkomen in Almelo en zet daarvoor deze vernieuwende manier van fondsenwerving in. Het initiatief is positief beoordeeld voor deze innovatieve en creatieve oplossing tot crowdfunding die zowel het podium als de betrokken kunstenaars ten goede zal komen.

Aanvrager 'Spacecast' biedt een podium aan jong creatief talent uit Twente. Met een verrassend en innovatief programma biedt Spacecast een inzichtelijke blik in de undergroundscene van creatievelingen in Enschede. Jonge kunstenaars en muzikanten worden actief aangemoedigd om hun werk live te komen presenteren aan een groter en geïnteresseerd publiek via online streaming. Het project nodigt volgens het fonds onmiskenbaar uit tot een verdere samenwerking in de regio en biedt meer talenten nieuwe kansen in Twente.

De toegekende projecten gaan plaatsvinden tussen augustus 2021 en juni 2022 en zijn te volgen via de website van de Generators: generators-space.nl

Foto header: Paco Plumtrek

Spacecast

Black Brick

Allée Rentrée

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Collectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!