Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Open oproep kunstenaars & ontwerpers Textielfestival

In Twente zijn er verschillende thema’s die ons binden. Taal, landschap, tradities en gebruiken zijn herkenbaar voor bewoners en bezoekers. Veel van ons gedeelde erfgoed houdt verband met de textielgeschiedenis; de ontwikkeling van de textielindustrie is diepgeworteld in en verweven met Twente. Vandaar dat er het komende jaar een Textiel Festival wordt georganiseerd om
de aandacht op textiel te vestigen!

Met het festival onderdeel CATWALK - FORCES OF NATURE willen wij een
alternatief op de snelle/vluchtige catwalk neerzetten; Een catwalk ontwikkelen die
als een textielroute door het Twentse landschap loopt en maanden lang te zien zal zijn, door de seizoenen heen. De tijd, de natuur/omgeving en de onvoorspelbare elementen vormen de setting en beïnvloeden de getoonde stukken.

#TFT

Kunstenaars en ontwerpers worden uitgedaagd om de confrontatie met de elementen aan te gaan in een ontwerp dat buiten, op locatie bij een van de deelnemende musea of bij een van de Landgoederen van Textiel, te zien zal zijn. Er zijn 6 landgoederen en 8 musea die meedoen en daarmee
14 plaatsen voor deze opdracht. De voorgestelde werken hoeven geen modische context te hebben, maar textiel moet er wel een hoofdrol in spelen. Dat kan bijvoorbeeld ook in verhalende zin, zonder textiel te gebruiken. Ervaring met
het werken met textiel is daarom ook niet vereist. Wij zijn vooral benieuwd naar de invulling en het signatuur van de kunstenaar/ontwerper in deze context. Let er bij het gebruik van materialen op dat deze niet vervuilend zijn, dus gebruik bijvoorbeeld geen onafbreekbare plastics.

Deze oproep staat open voor kunstenaars/ontwerpers (gevestigd in Nederland) die affiniteit of een band hebben met Twente. Heb je interesse? Stuur dan voor 28 februari 2021:

  • × een schetsontwerp
  • × een korte motivatie met een toelichting op het schetsontwerp (maximaal 1 A4)
  • × een overzicht van maximaal 10 pagina’s van eerder werk naar: info@textielfestivaltwente.nl

Houd hierbij rekening mee dat de locaties voor de installaties (de 8 plekken bij musea en 6 plekken bij Landgoederen van Textiel) verdeeld zullen worden in de selectieprocedure, en dat jouw idee niet vast zit aan een specifieke locatie. Je kunt wel aangeven of jouw voorstel geschikt is voor een landelijke of stedelijke omgeving of beide.

Een voor deze gelegenheid samengestelde commissie bestaande uit de 8 deelnemende musea, Landschap Overijssel, de projectleider en de curator van het festival, maakt een selectie uit de inzendingen. Binnen 2 weken volgt de uitslag van de selectieprocedure. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden. De voorstellen worden beoordeeld op binding met het thema, de regio, artistieke kwaliteit, impact en uitvoerbaarheid

Geselecteerde kunstenaars/ontwerpers krijgen een budget van € 2750,- (dit is inclusief btw en eventuele materiaalkosten*). De installaties moeten eind mei klaar zijn en worden dan geplaatst. De projectorganisatie zorgt voor eventuele vergunningen en ondersteuning bij plaatsing.

Het projectplan van Textiel Festival Twente is te vinden op:

www.linkedin.com/company/texti... kunnen worden gesteld aan projectleider Daniëlla van der Stelt via info@textielfestivaltwente.nl.

* Materialen voor de installaties worden beschikbaar gesteld door o.a.:

  • × Houtzagerij Twickel: levert hout (o.a. douglasplanken, onregelmatige(zij)kanten, rondpalen);
  • × Enschede Textielstad: stelt duurzame textiel van gerecyclede garens ter beschikking in overleg;

    Eventuele aanvullende materialen komen voor rekening van kunstenaar/ontwerper.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Collectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede