Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Herman Krikhaarprijs voor Hubert van Mastrigt

Namens de stichting Nieuwe Twentse Kunst hierbij het juryrapport van de Herman Krikhaar Prijs 2020. Deze prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Almelo, Hilde Klaassens, familie Krikhaar en stichting Indigo.

De juryleden zijn:
Marloes Buijvoets: (sieraden ontwerpster), Jojanneke Dekens (multi-media kunstenaar)Gertjan Scholte-Albers (kunstschilder)
Dit jaar is de jurering anders verlopen door Covid 19. Het jureren ging op afstand omdat de deur van Kunsthal Hoff 88 op slot ging. Helaas geen tentoonstelling, geen feestelijke prijsuitreiking. Maar we hebben we het voor elkaar gekregen om dit jaar toch een prijs te kunnen uitreiken.
Hoe kijken de juryleden:
Marloes let vooral op een extra dimensie achter het werk, het moet aanzetten tot verwondering of een emotie oproepen. Jojanneke kijkt voorbij het plaatje, de inhoud is belangrijker dan de techniek, is het vervreemdend en zit er humor in het werk. Gertjan ziet dat er een grote diversiteit aan Almelose kunst is. Hij keek daarom naar een duidelijk eigen beeldtaal, is het eigenzinnig, pakkend, vernieuwend.
De juryleden hebben via fotomateriaal hun voorkeur bepaald.
De genomineerden voor 2020 waren Hans Bouma, Celeste Reyes en Hubert van Mastrigt .
Hans Bouma:
Over het werk van Hans Bouma is gezegd dat een lust voor het oog is, de kleurencombinatie, de speelse strakheid in lijnenspel en vlakverdeling, de rust die ervan uitgaat. Gecharmeerd is men door het sferische beeld dat het oproept.
Celeste Reyes:De eenvoudige mono kleur van het werk van Celeste Reyes, de nauwkeurigheid in een heel verfijnde techniek. De mysterieuze uitdrukking en verstilde pose, blijven boeien. Een schitterend geheel.
Hubert van Mastrigt: Na drie minuten kijken blijft het werk nog steeds boeien er ontstaat een verhaal. Eentje die je zelf verzint waardoor de kunstenaar je meeneemt in zijn of haar wereld. De verse rode pepers transformeren de oude uitpuilende trombosebenen. Er ontstaat een relatie tussen gezond en ongezond. Het gaat hier om het niet te stoppen verouderingsproces waar geen mens tegen opgewassen is.
De rode draad bij alle genomineerden is verwondering, vervreemding, eigenzinnigheid en humor.
De winnaar van de Herman Krikhaar Prijs 2020 is:
Hubert van Mastrigt
Video uitreiking: https://youtu.be/PE3XJ7AJXOk

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Collectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede