Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Fonds Kwadraat

Fonds Kwadraat is zeer blij met de genereuze schenking van ondernemer Huib Boissevain, in de vorm van een fonds op naam: het Boissevain Fonds². Dit fonds op naam van € 25.000 is bestemd voor rentevrije leningen aan jonge kunstenaars die werk maken op het snijvlak van kunst en (innovatieve) techniek.Met dit bedrag kan het fonds in 2021 weer meer rentevrije leningen verstrekken aan kunstenaars en ontwerpers.

Fonds Kwadraat biedt talentvolle kunstenaars en ontwerpers de mogelijkheid een rentevrije lening tot 8.000 euro af te sluiten voor het ontwikkelen, maken en presenteren van nieuw werk.

Een lening kan worden gebruikt voor een expositie in binnen- of buitenland, een publicatie, de aanschaf van apparatuur of gereedschap, een nieuwe website, deelname aan een artist-in-residency enzovoort. Met een relatief klein bedrag kunnen kunstenaars vaak een grote stap zetten. Een rentevrije lening geeft kunstenaars meer armslag en de mogelijkheid om professioneel en artistiek te groeien.

Fonds Kwadraat is in 1971 opgericht voor en door kunstenaars. Eind jaren zestig pleitte beeldhouwer Karel Kneulman bij het toenmalige ministerie van Cultuur en Wetenschappen voor een leningenfonds speciaal voor beeldhouwers. Met een rentevrije lening konden beeldhouwers hun gipsen beelden in brons laten gieten om ze vervolgens te verkopen aan overheden, bedrijven en particulieren. Zo is het Materiaalfonds ontstaan.

Al snel bleek dat de rentevrije lening ook een goed instrument was voor beeldend kunstenaars van andere disciplines. Later werden ook ontwerpers aan de doelgroep toegevoegd.

Een nieuwe naam

Omdat de leningen voor meer dan alleen materiaal bestemd zijn, is in 2015 de naam veranderd. Het Materiaalfonds werd Fonds Kwadraat, wat staat voor de vermenigvuldiging van kapitaal. Een bedrag wordt uitgeleend en komt terug, zodat het opnieuw kan worden uitgeleend voor een ander project. Zo heeft Fonds Kwadraat sinds zijn oprichting in 1971 eind 2017 met een leenkapitaal van 400.000 euro meer dan 2.400 projecten gefinancierd met een totaal bedrag van ruim 7.800.000 euro.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Collectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!