Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Expositiemogelijkheden KunstTorentje(s) in Almelo

In overleg met de curator bestaat er de mogelijk om als kunstenaar te exposeren in het KunstTorentje en de nabijgelegen StuiverTorentjes in Almelo. Lees verder voor nadere informatie.

Over de torentjes

Het KunstTorentje staat op een prominente zichtlocatie tussen het Gerechtsgebouw en het stadhuis van Almelo. Het is een hoek van een voormalige textielfabriek en was in 1910 een cadeau van de textielarbeiders aan de directie. Deze hield daarvoor gedurende een jaar een stuiver in op het weekloon van het personeel.

In 2004 zijn door Koos Kroon naar analogie van het Kunsttorentje acht vitrines ontworpen en in 2021 geplaatst langs de Waterboulevard. Deze kregen de naam StuiverTorentjes. Tegenwoordig bieden het KunstTorentje en de StuiverTorentjes samen een bijzondere expositiemogelijkheid in de openbare ruimte. Gelegen langs de wandelroute van station naar centrumplein vormen ze een kansrijke plek om het beeld van kunst voor passerend publiek te verbreden. Voor het KunstTorentje worden professioneel werkende en landelijk opererende kunstenaars uitgenodigd om een installatie te realiseren die verbaast, nieuwsgierig maakt en prikkelt.

Wil jij exposeren in de torentjes?

Als kunstenaar bestaat er ook de mogelijkheid om zelf het iniatief te nemen en een voorstel te doen voor een expositie. Hiervoor neem je contact op met kunst@kunsttorentje.nl. Voor het KunstTorentje wordt de voorkeur gegeven aan locatiespecifieke en conceptuele kunst. De acht StuiverTorentjes bieden aanvullende mogelijkheden om het beeld van het werk van de exposant in het KunstTorentje te verhelderen of te verruimen.

Het KunstTorentje en de acht StuiverTorentjes vallen onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Nieuwe Twentse Kunst. Curator is Kees Heemskerk. Er zijn zo’n zeven exposities per jaar. Stichting Nieuwe Twentse Kunst kan exposanten een werkbudget en een verblijf als artist-in-residence tijdens de inrichtings week bieden.


Foto's: Overzichtsafbeelding betreft het KunstTorentje, onderstaande afbeelding de StuiverTorentjes.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!