Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

5 april: Masterclass waarheid in de kunst

Masterclass door Moes Wagenaar
5 april 13:00 - 17:00
Locatie: Concordia, Oude Markt 15, Enschede

Je kunt over een kunstwerk niet zeggen dat het waar is of onwaar. Het is. Punt. Een schaar is ook niet waar. Of een stoel... Toch kun je als kunstenaar zoeken naar waarheid of er juist expres mee aan de haal gaan. En je kunt er ook in verstrikt raken. Semiosis uit de theorie van Charles S. Peirce is hierbij een heel bruikbaar concept. In de masterclass leer je dit concept niet alleen begrijpen, maar ook stap voor stap toepassen op je eigen werk. Je krijgt zo beter grip op je eigen onderzoekspraktijk als kunstenaar (/componist/choreograaf/theatermaker/schrijver/...).


Een gezellige workshop boordevol filosofische inzichten en technieken waardoor je als kunstenaar gelijk beter grip krijgt op je eigen kunstzinnige onderzoek.
In het atelier kun je soms zo gefocust zijn op de techniek dat de betekenis van het werk dat je maakt op de achtergrond raakt. Of erger nog: je wilt graag werken aan je zeggingskracht en hebt ook al een soort onderzoeksvraag in gedachten, maar je weet niet hoe je dit onderzoek echt handen en voeten geeft of hoe je wat je maakt zinvol woorden kunt geven. Dat kan gelukkig anders, want met filosofische technieken kun je grip op krijgen op je kunstzinnige onderzoeksproces en de betekenis in je werk. Je leert stap voor stap je ankers te slaan in je creatieve proces en laat niet meer (alleen) aan het toeval over wat de zeggingskracht is van jouw werk.

In de masterclass bespreken we o.a. van iedere deelnemer een al bestaand werk.
Hierover neem ik van te voren contact op met de deelnemers.

Na deze masterclass:
* snap je het nut beter van het werken met onderzoeksvragen in de kunst.
* heb je beter oog gekregen voor de onderzoeksvragen achter je eigen werk.
* snap je wat het concept ‘semiosis’ van Peirce betekent en kun je dit schematisch voor je zien.
* snap je beter hoe de kunstmatige werkelijkheid en de actuele werkelijkheid elkaar kunnen beïnvloeden.
* heb je concrete handvatten om de betekenis van een kunstwerk beschrijven.
* kun je met concrete handvatten betekenisvolle kunst te scheppen.
* heb je meer meesterschap in het doen van Artistic Research.

Deze workshop wordt gegeven door Moes Wagenaar. Moes is artistiek filosoof en is twee jaar lang stadsdichter van Enschede geweest. Ze is improvisatieactrice en heeft een online programma over improvisatie en levenskunst. Zich bewegen op het grensvlak van kunst en filosofie vindt ze misschien wel het mooiste wat er is.

De prijs voor deze masterclass is 75 euro en er kunnen maximaal 10 mensen aan meedoen. Meld je aan met een berichtje op facebook of een whats-app of sms naar 06-53554820.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Collectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede