Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Kunst en klimaat in Enschede

Een blog door Wout Zweers, lid ledenraad Kunstenbond

Heeft het Enschedese kunstenaars klimaat een probleem? Je zou zeggen van niet: dreigende huisvestingsproblemen zijn opgelost en de gemeente bespaart 148 duizend euro. (Tubantia feb 2019). Daarmee krijgt het kunstenaars klimaat een flinke duw vooruit.

Een aantal ateliers, nu nog in het vastgoed bezit van de gemeente, werd onlangs de huur opgezegd. Dat had de nodige consternatie tot gevolg. Op korte termijn zouden ruim 40 kunstenaars op straat komen te staan. Het overleg wat er op volgde heeft een en ander opgeleverd. De Zessprong gaat met erfpacht werken en krijgt twee jaren respijt om te zien of dat goed werkt. Stichting Ateliers de Werkhaven koopt panden aan de Borstelweg en de Minkmaatstraat aan voor symbolisch bedrag en gaat zelf onderhoud verzorgen.

Probleem opgelost?

Er was al jaren lang getouwtrek aan de gang. De gemeente wilde van de panden af en bood ze al veel eerder nagenoeg om niet aan. Het zijn oude panden, slecht geïsoleerd, duur in onderhoud. Ze zijn ook gemeente monument, wat beperkingen oplevert bij renovaties. De kunstenaars hikten tegen de verantwoordelijkheid voor het beheer aan. In deze impasse werd niet veel aan het onderhoud gedaan en er werd weinig geïnvesteerd. De zaken werden nooit echt doorgepakt. Het ging om relatief geringe bedragen, en het was geen halszaak in de politiek. Om zulke grote belangen ging het nou eenmaal niet. De problemen werden doorgegeven aan de volgende verantwoordelijke die ook weer niet veel kon doen. Onderhands was er vaak wel iets te regelen wat de acute problemen weer even verlichtte. Het liep allemaal zo’n vaart niet.

Dat is dus opgelost met deze besluiten? De toekomst zal moeten leren of het wel zo’n goede deal is. Het onderhoud zal sowieso betaald moeten worden en dat bedrag is niet gering. (is daar een subsidiepotje voor beschikbaar?) Is het wel zo’n fijne erfenis voor een kunstenaar, een school van 100 jaar oud? En zijn de panden toekomst bestendig? Voor een atelierorganisatie de grote vraag hoe over 10, 20 jaar goed werkbare ateliers eruit moeten zien, wat er dan nodig zal zijn. En hierop in te spelen.

De oplossing voor de huurproblemen is weinig vernieuwend, eerder een eenzijdige actie. Op een volgende probleem kun je wachten.
Is het opgelost? Nou, nee.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!