Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Curator aan het woord

Tekst: Annelien Dam
Foto's: Paul Clason

Tussen het geritsel van het inpakken van vers aangeschafte boeken bij de kassa van Boekhandel Broekhuis kan ik de curator van de tentoonstellingen daar wat vragen stellen over de huidige expo van Simone Zacharias. En over het organiseren van tentoonstellingen.

Galerie Broekhuis, een gesprek met Mikos Teuben

Mikos Teuben organiseert tentoonstellingen met liefde. De exposities zijn te vinden op de bovenste verdieping, tussen een grote collectie tweedehands boeken. Voor degenen die het zich nog kunnen herinneren zag de galerie er vroeger anders uit. Er waren nog geen boeken. Sommige mensen vonden het vroeger mooier, maar Mikos denkt dat er nu meer mensen het werk komen bekijken. De mensen gaan naar boven om boeken te zoeken en krijgen gelijk kunst te zien. Dat wordt door bezoekers positief ervaren. Vroeger was het op openingen heel druk maar liep er verder maar een enkeling rond. Dat is nu echt anders.
Elvira van Eijl was eerst de curator en later heeft Mikos het overgenomen. Het is eigenlijk een beetje een uit de hand gelopen hobby. Ze heeft zelf aan de AKI gestudeerd, dus op de achtergrond is de interesse in kunst altijd aanwezig. Ze vindt het daarom erg leuk om te doen.

Momenteel is het werk van Simone Zacharias te zien. Mikos had haar werk gezien bij het MST en was er behoorlijk van onder de indruk. Toen heeft ze Simone opgebeld met de vraag of ze wilde exposeren en zij zei meteen ja. Ze bleek ook nog eens op heel korte termijn te kunnen. Toen is er afgesproken om het twee weken later te laten beginnen en zo is het gegaan. Dus het was heel rap. Ze heeft heel veel werk. Ik vind het zelf een hele mooie tentoonstelling. Ze zegt zelf dat ze eigenlijk iemand is die installaties maakt en geen schilderijen. Ze heeft veel stencils gebruikt om lagen te spuiten. Haar schilderijen zijn eigenlijk ook een soort installaties. Het is heel veelzijdig.
Net als Simone zelf. Ze heeft op de AKI gezeten en daar ook lesgegeven. Ze is ook nog schrijver en dichteres. En kunstenares. Bij Broekhuis wordt veel naar haar werk gekeken en er is ook al wat verkocht. De kwaliteit van het werk is heel hoog. Bij de opening werden de prijzen vooroorlogs (goedkoop) genoemd. Dus sla je slag!

“De mensen gaan naar boven om boeken te zoeken en krijgen gelijk kunst te zien”

Mikos Teuben

Nu boven Enschede: 'Tussen vliegtuigen, vreemde vogels en naakte slakken: Simone Zacharias met ongevaarlijke schilderijen (niet storend en ruimtevergrootend)'; is nog te zien t/m 24 februari 2019 bij Galerie Broekhuis op de bovenste verdieping van Boekhandel Broekhuis, Marktstraat 12, Enschede.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!