Z.t. (II)
Kunstenaar:
Theo Wolvecamp
Materiaal:
tegelmozaïek
Jaar:
1958
Locatie:
Elferinksweg, thv de Albert Cuypstraat
Beschrijving
Theo Wolvecamp is geboren in Hengelo in 1925 en behoort daarmee tot de generatie die hun jeugd zag vervliegen in de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog ging hij naar de academie in Arnhem om het daar al gauw voor gezien te houden. Wolvecamp ging naar Amsterdam en leerde daar Appel, Corneille en Constant kennen. Hij werd één van de oprichters van de Cobra groep en daarmee veruit de bekendste Hengelose schilder.
Die vroege doorbraak betekende niet dat zijn schildersloopbaan verder van een leien dakje liep. Integendeel, hij was kort na het Cobra-avontuur naar Hengelo teruggekeerd en kreeg daar weinig bijval voor zijn werk. Hengelo was omstreeks 1955 niet rijp voor de moderne kunst, hoezeer een groep ingewijden daar ook verandering in probeerde te brengen.
Dit werk stamt uit een periode waarin hij in zijn levensonderhoud voorzag door de BKR, de Beeldend Kunstenaars Regeling, waarbij de overheid in ruil voor kunstwerken een uitkering verstrekte aan kunstenaars.
In deze tijd kreeg Wolvecamp met depressies te maken. Hij kwam hele tijden niet aan werken toe, maar klom toch steeds weer uit het dal. Hij heeft in deze tijd niet veel geëxposeerd, maar als zijn werk te zien was, was dat op belangrijke internationale tentoonstellingen.
Pas in 1984 kreeg het Hengelose publiek een solotentoonstelling van de bekendste kunstenaar van de stad te zien. In 1991 volgde de eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk in Dordrecht en Enschede, gecombineerd met de presentatie van een monografie.
Hij is in 1992 overleden.