Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

z.t.

Kunstenaar:
Arie Berkulin

Materiaal:
cortenstaal

Jaar:
1973

Locatie:
Volksparksingel, ter hoogte van de westerval

Beschrijving

Arie Berkulin is opgeleid aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Zijn carrière is hij begonnen als maker van figuratieve schilderijen. Gaandeweg ontwikkelde zijn werk zich in de richting van abstracte reliëfs waarin bewerkingen zoals ’plooien’ en ’vouwen’ het beeld bepalen. In eerste instantie werden die uitgevoerd in kwetsbare materialen zoals hout en karton. Later stapte Berkulin over op metaal, een materiaalsoort dat zich op een meer natuurlijke manier laat vouwen.
Arie Berkulin is de maker van één van de klassiekers op het gebied van moderne kunst in de openbare ruimte: het kunstwerk ’Swing’ in Eindhoven dat op een rotonde staat. Afhankelijk van de plaats van de kijker is het een vierkant, een trapezium, een driehoek of een zandloper.

Het kunstwerk ’Pathmos’ is bedoeld als herkenningspunt voor de sporthal. Het beeld bestaat uit 2 ’slappe’, dat wil zeggen ’scharnierende’, vierkanten. Deze twee vormen kruisen elkaar en doordat ze aan elkaar vastgemaakt zijn houden ze elkaar omhoog. De kunstenaar heeft het kunstwerk speciaal voor deze plek ontworpen. De schuine zijden ervan corresponderen dan ook met het dak van de sporthal.
Arie Berkulin laat in al zijn beelden zien hoe zijn beeld is ontstaan, hoe het is geconstrueerd. Dit beeld is demontabel en de schroeven zijn dan ook duidelijk zichtbaar.

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Drie open segmenten

Staande zuil met dwarsbalk

Boter karnen

Z.t.

Z.t.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!