Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Z.t.

Kunstenaar:
J. J. F. Boers

Materiaal:
onbekend

Jaar:
1986

Locatie:
Twentse Welle rek 7a

Beschrijving

Jan Boers
(Enschede, 1951)

Het werk van Jan Boers valt binnen de context van de Enschedese kunstwereld op omdat het speelt met de vermenging van figuratie en abstractie. Daarbij komt de tien jaar oudere kunstenaar Rudy Klomp in beeld. Ook hij speelde met de zichtbare werkelijkheid en met abstracte vormen, niet alleen in beeld maar ook via de titels van zijn werken. Misschien was hij een inspirator voor Jan Boers. Het werk Abstrakt (1983) toont bijvoorbeeld een kom met goudvissen, maar waarvan de kom in platte cirkels uiteen valt. Hoewel je in eerste oogopslag een viskom herkent verwijst de titel nadrukkelijk naar de abstractie. Titels als Grijze driehoek met lus of Driehoek met kruik en kop bevestigen dan weer de aanwezigheid van beide werelden, die van de tekens (de abstractie) en de zichtbare wereld. In het laatstgenoemde werk lijkt de abstractie (de driehoeken) als een laag over het figuratieve schilderij te zijn aangebracht. Daardoor valt het beeld in stukjes en vlakjes uiteen. En dat doet dan weer denken aan het kubisme, een stroming uit het begin van de twintigste eeuw waar Picasso de bekendste exponent van was. Het maakt dat Boers’ werk uit de jaren tachtig van de 20e eeuw wat gedateerd aan doet.

Dat neemt niet weg dat Jan Boers een oeuvre opbouwde met een herkenbaar, eigen handschrift. Zijn werk is van hoge kwaliteit, waardoor Boers voor de regio een belangrijk kunstenaar is. Zijn werk is vertegenwoordigd in verschillende musea, zoals het Rijksmuseum Twenthe en het Historisch Museum Deventer.

Bekijk ander werk van J. J. F. Boers in de collectie

Driehoek met kruik en kop

Abstrakt

z.t.

No.1 compositie met 2 vormen

Abstraktie met 2 driehoeken

Paars en groen

z.t.

z.t.

Das

z.t. Compositie Geel+blauw

Abstractie

Compositie

Zwart vierkant met witte driehoek

Abstrakt

z.t.

Abstractie

Despair

Grijze driehoek met lus

Compositie

Z.t.

Rood Groen Zwart / Abstractie

Abstractie

Kompositie met strik

Bruine en witte driehoek met rood/groen

Diagonalen met rode ruit

Twee grijze driehoeken

z.t.

z.t.

Z.t

z.t.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Platform

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes en nog veel meer.