Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

z.t.

Kunstenaar:
Ine Lamers

Materiaal:
onbekend

Jaar:
1990

Locatie:
Twentse Welle, rek 11A

Beschrijving

Ine Lamers
(1954, woont en werkt in Rotterdam)

Ine Lamers volgde tussen 1983-1987 haar opleiding aan de AKI in Enschede. Ze werkt voornamelijk met fotografie en sinds 2000 ook met film en video. Haar foto- en filmbeelden zijn esthetisch, mooi van kleur en sfeer, maar bevatten tevens een hoge dosis aan spanning. Ze tonen plekken waar zich iets lijkt te hebben afgespeeld, maar wat en door wie is niet te achterhalen. Het zijn plekken of situaties die ons bekend voor komen, maar tegelijkertijd ook niet.

De twee grote fotowerken uit de gemeentelijke kunstcollectie vormen een samenhangend beeld van haar werk uit de jaren negentig en zijn te beschouwen als ‘moderne stedelijke stillevens met sporen van menselijke activiteit’. Forster (1995) toont ons een wonderlijke kluwen van objecten op een flatgalerij die zich allemaal aan een regenpijp lijken te hebben vastgeklonken. Een plastic tuinstoel, een wasrekje, kinderfietsjes, een touw. In de nachtelijke situatie surrealistisch belicht door een plafonnière. Banale dingen, die de afwezigheid van hun eigenaren voelbaar maken, en die Lamers een betoverende schoonheid geeft.

In het werk Bedjes (1990) weet je eigenlijk niet waar je naar kijkt. Is hier een hotelkamer of gewone slaapkamer te zien met twee bedden? Of hebben we te maken met een maquette of een poppenhuis? Door de onscherpte en het ontbreken van een menselijke maat kom je daar niet achter.
Bedjes en Forster doen je beseffen dat je manier van kijken wordt gestuurd of beïnvloed door je eigen kijkervaring. Lamers speelt daar bewust mee. Ze roept situaties op die wij gedeeltelijk herkennen uit ons persoonlijke leven en uit media als film, fotografie of zelfs schilderkunst. Daarmee verkent ze de eigenschappen van dat medium en toont ze aan hoe subjectief onze waarneming is.

Bekijk ander werk van Ine Lamers in de collectie

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!