Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Woordzuivering

Kunstenaar:
Else van der Burgt

Materiaal:
gemengde techniek

Jaar:
1999

Locatie:
Waterzuivering Enschede West, Auke Vleerstraat

Beschrijving

In 1942 werd op het terrein aan de Bruggenmorsweg een waterzuiveringsinstallatie aangelegd om het afvalwater van de stad Enschede te zuiveren. Vandaag de dag wordt het enorme complex omsloten door het Twentekanaal, de spoorlijn Hengelo-Enschede, de Grolsch Veste en de Auke Vleerstraat.

In 1999 besloot het waterschap Regge en Dinkel om het complex een artistiek tintje te geven. Kunstenares Else van der Burgt uit Amsterdam ontwierp een kunstwerk waarmee de waterzuiveringsinstallatie is getransformeerd naar een ‘woordzuiveringsinstallatie’.

In haar werk liet ze zich inspireren door de locatie van de waterzuivering, gelegen langs het spoor in een overgangszone van landelijk naar stedelijk gebied. Van der Burgt wilde voor de treinreizigers een overgang creëren van de donkere nacht naar de verlichte stad.

Ze ontwierp een kunstwerk dat bestaat uit een scala aan woorden van rode neonletters die verspreid over de installatie zijn geplaatst. De korte woorden zijn ontstaan door het opdelen van de benamingen van onderdelen van de waterzuiveringsinstallatie. Zo werd het woord ‘slibhomogentank’ opgesplitst in de woorden SLIB-HOMO-GEN-TANK, ‘drijflaaglosput’ in DRIJF-LAAG-LOS-PUT, en ‘roosterharkgebouw’ in ROOS-TER-HARK-GEBOUW. Hiermee is het kunstwerk een leuke woordzoeker voor creatieve treinreizigers.

Else van der Burgt heeft haar opleiding genoten aan de AKI te Enschede, zij volgde daar de richting beeldhouwen.

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Landschap met trap

Geschenkcasino

Orbis Terrarorium Genius... (?)

z.t.

oorzaak en toeval

"Ik zoek het subjectieve zo objectief mogelijk of comp.!"

Landschap B.

Asaksa (?) Tokio

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!