Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wichelroede

Kunstenaar:
Sigurður Guðmundsson

Materiaal:
brons

Jaar:
2000

Locatie:
Atalantalaan, ter hoogte van de Themislaan

Beschrijving

In vroegere tijden werd de wichelroede gebruikt om water te vinden. Als de wichelroede naar boven wees, bevond er zich water in de nabije omgeving. In deze sculptuur wijst de wichelroede ook naar boven; doelend op het hemelwater dat van belang is voor het ecologische bouwproject ’Oikos’. Hier wordt namelijk het opgevangen regenwater niet rechtstreeks het riool in geleid maar gebruikt voor natuurlijke irrigatie van de wijk.
Schijnt de zon, dan komt er elders opgevangen regenwater vanuit het beeld naar beneden gedwarreld. Vanuit een bepaald standpunt is er dan een regenboog te zien als omlijsting van dit zonnige gegeven. Als er geen opgevangen regenwater aanwezig is, zal er ook geen water uit het beeld komen. Maar dan staat de sculptuur er als een oud en zeer milieuvriendelijk symbool voor water.
Sigurdur Gudmundsson komt van oorsprong uit IJsland en woont en werkt doorgaans in Amsterdam en Akureyri, IJsland. Hij heeft in Nederland veel werken in de openbare ruimte gerealiseerd.

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Z.t.

Zielendraagster

We noemen hem Julius

Prales

Nomen Nescio

Monument voor de gebroeders Quentemeyer

Vinden zonder zoeken

Europa

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Platform

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!