Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wapen van Enschede

Kunstenaar:
Joop van Lunteren

Materiaal:
graniet

Jaar:
1930

Locatie:
Langestraat, ter hoogte van de Raadhuisstraat (gevel aan de Langestraat)

Beschrijving

Het stadhuis van Enschede is een schepping uit 1930 van de architect Gijsbert Friedhoff. Het dak van de toren is van koper, de rest van de het dak is gemaakt van matgeglazuurde Romaanse dakpannen. De muren zijn gemaakt van geelgrijze baksteen op een basement van Beucha-graniet. Dit kunstwerk op de zuidgevel van het stadhuis is gemaakt door de Haagse beeldhouwer Joop van Lunteren. Het stelt het stadswapen van Enschede voor en is in hetzelfde graniet uitgevoerd als het basement van het stadhuis.

Het stadswapen van Enschede bestaat uit een zilveren schild met daarop drie rode dwarsbalken met een Andreaskruis. Het is in de 17e eeuw ontstaan en stelt een slaghek voor. Sommige historici denken dat de toenmalige Enschedeërs de naam ’Enschede’ tot ’eindafscheiding’ herleidden en zo tot een hek kwamen. Dit hek zou dan de scheiding markeren tussen de bisdommen Utrecht en Münster oftewel tussen Nederland en Duitsland.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Platform

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!