Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Vortex

Kunstenaar:
Jeroen Doorenweerd

Materiaal:
onbekend

Jaar:
2014

Beschrijving

Het kunstwerk Vortex is een uit keien opgebouwde ‘draaikolk’ waarin een waterval is verwerkt. Kunstenaar Jeroen Doorenweerd ontwierp in samenwerking met gemeentelijk ontwerper Hans Schröder deze eigentijdse folly als integraal onderdeel van een monumentale trap op het Willem Wilminkplein. Het plein vormt een groene oase in de binnenstad. Het grote grasveld, de banken eromheen en de caféterrassen nodigen uit om de ruimte als stadstuin te gebruiken.
De vorm van het plein inspireerde kunstenaar Jeroen Doorenweerd tot zijn kunstwerk. Het plein is driehoekig en door de diagonalen krijgt de ruimte dynamiek. Aan de oostkant ligt een waaiervormige, luie trap waar (deels) water overheen stroomt. De treden van deze trap zijn samengeknepen lijnen die op het smalste punt een natuurlijke aanleiding vormen voor de cirkel, waarin de Vortex ligt. Over een wandje klatert water drie meter omlaag als een gecultiveerde waterval. Via stapstenen kun je naar beneden lopen, tot achter de waterval. De vormgeving met keien is afgeleid van de techniek van de gewassen grindtegel, die in de jaren zeventig grote populariteit genoot.
Doorenweerd over de inhoud van zijn werk: ”Vortex betekent eigenlijk werveling, in vloeistof of in lucht, zoals een draaikolk of een tornado. Daarnaast is het ook een term die veel in de Science Fiction wordt gebruikt; ‘to disappear into the vortex’ wil zeggen dat je in een andere tijd en ruimte terecht komt. Je wordt tegen wil en dank meegenomen naar een andere wereld en daar ligt een parallel met kunst, want kunst behoort dat eigenlijk ook te doen.”

Foto: Eric Brinkhorst

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!