Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Vlaamse vluchtelingen

Kunstenaar:
Albert Termote

Materiaal:
brons

Jaar:
1923

Locatie:
Van Lochemlaan, thv de Roessinghsbleekweg

Beschrijving

Na de val van Antwerpen in de Eerste Wereldoorlog vond er een grote uittocht plaats van Belgen die in Nederland onderdak zochten. Ook Twente ving een deel van deze asielzoekers op: in oktober 1915 kwamen 600 vluchtelingen aan in Enschede. Zij werden in diverse gebouwen als scholen en ziekenhuizen ondergebracht. Sommigen van hen bleven in Enschede tot januari 1918. Dit monument is als een herinnering aan de Vlaamse vluchtelingen geplaatst. De maker ervan, Albert Termote, was een bekende beeldhouwer in Nederland. Hij heeft veel monumenten, beelden, portretten en ruiterbeelden gemaakt.

Albert Termote werd geboren te Lichtervelde in België en kwam tijdens de Eerste Wereldoorlog in Nederland terecht. En dat maakt dit beeld zo bijzonder: een monument voor de Vlaamse vluchtelingen gemaakt door één ervan.

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Europa

Pureté

Indiëmonument

Vrouw met vogel

We noemen hem Julius

Suzanna

zonder titel

Haakse Haas

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Platform

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes en nog veel meer.