Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Trechteren

Kunstenaar:
Paul de Kort

Materiaal:
gepolijst roestvrij staal

Jaar:
2011

Locatie:
Stadsrand Helmerhoek

Beschrijving

De gemeente Enschede werkt aan een netwerk van struin-, wandel- en fietspaden rond de stad. Ten zuiden van Enschede kruist dit zogenaamde 'rondje Enschede' een open landschap met slootjes, landbouwkavels en smalle weggetjes.

Het kunstwerk “Trechteren”van landschapskunstenaar Paul de Kort maakt deel uit van de landinrichting Enschede-Zuid en werd op 7 november 2012 geopend door de Enschedese wethouder Hans van Agteren.

Het kunstwerk bestaat uit een aantal waterkeringen in de vorm van trechters die in de nieuwe Smalenbroekbeek zijn aangebracht. Hierdoor vloeit het water niet geleidelijk af, maar trapsgewijs waardoor het water langer wordt vastgehouden in het gebied. Door de toepassing van een trechter in de beek ontstaat er een vernauwing in het stroomprofiel. Door deze vernauwing wordt het water versneld en daarna opgestuwd tot een klein stuwmeer.

Paul de Kort gebruikte voor dit kunstwerk hoog gepolijst roestvrij staal. Dit materiaal heeft het voordeel dat het niet teveel schittert in de zon en minder snel verkleurt. De roestvrij-stalen schermen zijn op strategische plaatsen in het stroomgebied geplaatst. Vanuit de twee oevers lopen de keringen met een vloeiende boog naar het midden van de geul waar ze elkaar bijna raken. De “trecht” is spievormig: van onderen nauw en bovenin wijder. Het oude woord “trecht” is afgeleid van het latijnse woord “trajectum” dat zoveel betekent als “oversteekplaats” of zoals de Kort het zelf formuleert: “een plek waar het informele pad wordt doorgetrokken over het traject van de beek”. “Trechteren is bovendien een werkwoord, vult de kunstenaar nog aan, de trechters veroorzaken een bepaald gedrag, zowel in het water als bij de wandelaar”.

Op zijn website zegt de kunstenaar het volgende over zijn werk: “Ik laat me inspireren door de topografische, geologische, cultuurhistorische en archeologische verhalen die zichtbaar of onzichtbaar in het landschap aanwezig zijn en zie het als mijn opdracht om die verhalen te lezen, te verbinden en tot nieuwe verhalen en beelden te smeden. Landschapskunst kan kijken naar het landschap veranderen in zien van het landschap”.

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

De Binding

Onderweg

Spelend meisje

Vissendans

Lumen

Blauwe lucht

Haakse Haas

Tafelblad

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!