Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Tijger (zonder titel)

Kunstenaar:
Merijn Bolink

Materiaal:
onbekend

Jaar:
1995

Locatie:
Rijksmuseum Twenthe

Beschrijving

Merijn Bolink
(Amsterdam, 1967)

Zonder titel (Tijger), 1995.

Het is een vreemde verschijning, zo vlak na binnenkomst in het stadskantoor. Een levensgrote tijger is bezig zichzelf door een stalen rooster heen te persen. Zijn achterkant is nog heel maar van voren is hij er al ver doorheen. De tijger komt eruit zoals friet uit een patatsnijder. Een bundel slierten, compleet met tijgerprint. En alsof dat niet al curieus genoeg is, zitten er kleine tijgerkopjes aan elk uiteinde van de slangetjes. De tijger lijkt zich op bizarre wijze te hebben gekloond.

Merijn Bolink maakt beelden van alledaagse dingen. Van voorwerpen, planten of dieren. Het 24 uurs museum ging met videocamera bij hem op atelierbezoek. In het filmpje vertelt hij dat hij de wereld en haar essentie wil leren begrijpen en iets nieuws tot stand wil brengen. Over het tijgerbeeld zegt hij dat je het rooster kunt zien als een vertaalmachine van de werkelijkheid. Net als het leven zelf heeft het beeld twee kanten. De ene kant ken je, de andere kant, de meer filosofische kant, roept allerlei vragen op.

Door de dingen te ontleden of te manipuleren wil hij de wereld in al haar veelzijdigheid inzichtelijk maken. Of dat nu de natuurwetten zijn of onze emoties. Hij verdubbelt de dingen, laat ze eigenschappen van hun omgeving overnemen, ontleedt ze, fileert ze, combineert ze of laat ze een metamorfose ondergaan. Bijvoorbeeld door ze uit compleet ander materiaal te herbouwen. “Het gaat erom”, zegt Bolink, “de ziel van dingen bloot te leggen.”

Merijn Bolink hoort tot de van oorsprong Enschedese kunstenaarsfamilie Bolink. Zijn grootvader Jan Hendrik Bolink was zowel kunstschilder als vioolbouwer in Enschede en doceerde aan de AKI. Merijn studeerde van 1987 tot 1992 aan de AKI. Intussen heeft hij met zijn bijzondere, filosofische oeuvre landelijke bekendheid verworven. Het tijgerbeeld is een van zijn bekendste werken.

Bekijk ander werk van Merijn Bolink in de collectie

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!