Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Staloluokta

Kunstenaar:
Ivo Kamphuis

Materiaal:
gemengde techniek

Jaar:
1994

Locatie:
DMF Depot 2: 20.8.10

Beschrijving

Ivo Kamphuis
(Enschede, 1967)

De Enschedese kunstenaar Ivo Kamphuis is zowel in zijn werk als in zijn levenshouding een romanticus, een eenling en een avonturier. Hij doet inspiratie op tijdens zijn trektochten in Scandinavië, IJsland of het Duits - Nederlandse grensgebied. Tijdens die lange voettochten door de natuur maakt hij tekeningen en foto's die hij later in zijn schilderijen verwerkt. Hij ontwikkelde een heel eigen beeldtaal die herkenbaar en kleurrijk is. De verf is als dikke gekleurde spaghetti op de doeken gespoten en laat sparingen voor allerlei curieuze objecten.
Over zijn werk en zijn werkwijze zegt de kunstenaar: “Schilderijen zijn voor mij werkelijkheid en fantasie. In sommige schilderijen zijn dingen geplakt die niet in Lapland te vinden zijn. Dit om de kijker op een verkeerd been te zetten. Als er in mijn schilderijen een mens voorkomt, dit gebeurt echter zelden, dan is deze slechts aanwezig als negatieve tegenpool.” En: “Een andere bezigheid van mij is het struinen. (…) Al lopend en fietsend vind ik klemmen, klapvallen, roofvogelvallen, strikken en uiteraard de dieren die hier de dupe van zijn geworden. Ook hiervan maak ik tekeningen en foto's, ook halfvergane resten van deze slachtoffers of schedels verwerk ik in mijn werk. Er is een grote kans dat die later in een schilderij terug te vinden zijn. Struinen, verzamelen documenteren en determineren.”
Kamphuis ontleent ook de titels voor zijn schilderijen aan zijn trektochten. Ze spreken tot de verbeelding: Kwikkjokk Kyrkan, Staloluokta of Kyrkata Saltoluokta. Botten en schedels van dieren die hij als fervent ‘bosjutter‘ verzamelt gebruikt hij in zijn schilderijen als vorm van protest tegen de gruweldaden jegens dieren en als eerbetoon aan het overleden dier. In een van zijn werken in de gemeentelijke kunstcollectie (The Deer Hunter 3, 1993) verwerkte hij nadrukkelijk de tekst ‘Jagdliche Einrichtung - Betreten streng verboten!’

Ivo Kamphuis komt uit een Enschedese kunstenaarsfamilie. Vader Henk Kamphuis en moeder Mimi Kamphuis volgden beiden een opleiding aan de AKI, evenals zijn broer Sicco en zijn oom Wim Kamphuis. Ivo studeerde er tussen 1988 – 1993.

Bekijk ander werk van Ivo Kamphuis in de collectie

Vind je het werk van deze kunstenaar interessant? Neem dan ook een kijkje op de eigen pagina van de kunstenaar.

Ga naar de kunstenaarspagina

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Landschap C

-Landschap-

Landschap

Landschap B.

Compositie of portret van André Groote of Ode aan Veronica

Compositie

Geschenkcasino

zonder titel

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!