Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Staande zuil met dwarsbalk

Kunstenaar:
Evert Strobos

Materiaal:
cortenstaal

Jaar:
1977

Locatie:
Wesselerweg, thv Haverkateweg

Beschrijving

Evert Strobos is zonder meer de belangrijkste beeldhouwer die Hengelo voortbracht. Hij is in de vroege jaren zestig opgeleid aan de AKI in Enschede en werd als één van de weinigen uitgenodigd voor een vervolgstudie aan de gerenommeerde ’Staatliche Kunstakademie’ in Düsseldorf. Zijn favoriete materiaal was toen al ijzer. Na experimenten met hout, polyester en roestvast staal bleef uiteindelijk Cor-Ten staal over. Dit staal is sterk en weervast. Eenmaal blootgesteld aan de weersomstandigheden roest het in een kenmerkende roodbruine kleur. Die kleur spreekt Strobos aan: ’Een oerkleur. Je kunt het overal neerzetten. Het past in de bebouwing, het past ook in de natuur.’
In de jaren zeventig heeft hij veel grote opdrachten gerealiseerd, waaronder in Amsterdam, Utrecht en in het museum Kröller-Müller in Otterlo. Strobos’ werk oogstte veel lof onder meer vanwege zijn monumentaliteit, soberheid, ritmiek en kracht.

Het heeft enige tijd geduurd voordat het publiek dit soort beelden kon waarderen. Strobos heeft vaak de hoon en verguizing van pers en publiek ondergaan, maar hij bleef er ogenschijnlijk stoïcijns onder. Ook dit beeld heeft in Enschede voor ophef gezorgd omdat ’het niets voorstelt’ en vanwege de kostprijs van 30.000 guldens.
Het beeld heeft ruim 25 jaar aan het eind van de Wesselerbrinklaan gestaan. Het is in die tijd een herkenningsteken van de wijk Wesselerbrink geworden. Dat het uiteindelijk geaccepteerd is door het publiek, mag blijken uit het feit dat het een bijnaam heeft gekregen: in de volksmond heet het kunstwerk "Strobos’ scheermes". In oktober 2003 is het verplaatst naar de huidige locatie van waaruit het uitkijkt over het Wesselerbrinkpark.

Bekijk ander werk van Evert Strobos in de collectie

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Drie open segmenten

Z.t.

z.t.

z.t.

Boter karnen

Z.t.

Staalplastiek

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!