Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Signaal onveilig

Kunstenaar:
Jan Bolink

Materiaal:
doek

Jaar:
onbekend

Locatie:
Stadhuis kamer 184

Beschrijving

Jan Hendrik (Jan) Bolink
(Enschede, 1913 – 1998)

Het eerste werk waarmee de Enschedese kunstenaar Jan Bolink zijn intrede deed in het tentoonstellingscircuit was Signaal onveilig (1947). Het is naar de natuur geschilderd. Bolink was al van jongsaf gewend direct naar de natuur te werken en maakte hiervoor buitenstudies. Het schilderij De marathonlopers (1947) betrof een actueel onderwerp. In 1947 werd namelijk de Enschedese marathon voor het eerst gelopen. In het parcours zat een lus, zodat de lopers elkaar op een bepaald moment kruisten en hun achtervolgers tegemoet liepen. Jan Bolink heeft precies dat moment in beeld gebracht.
Na de marathonlopers wordt het werk van Bolink abstracter met kubistische elementen. Hij experimenteert dan met kleur, lijn en verf in een vaak heel persoonlijke, expressionistische stijl. Kort na de marathonlopers begon Bolink ook te experimenteren met ruimtelijk werk, van deze beelden heeft de gemeente Enschede er enkele in haar bezit.

Jan Bolink was beeldend kunstenaar maar ook vioolbouwer, docent, organisator en stimulerend middelpunt van het Enschedese kunstleven. Als centrale figuur had hij een groep gelijkgestemden om zich heen verzameld. Zo richtte hij samen met Ger Dekkers en Henk Schuring de Enschedese Kunststichting (EKS) op. Ook was hij van 1952 tot 1975 docent en adjunct-directeur aan de AKI. Zijn zoon Frank was sinds 1967 docent aan de AKI en zijn kleinzoon Merijn kreeg er ook zijn opleiding.

Bekijk ander werk van Jan Bolink in de collectie

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Oktober

Portret Burgemeester Heiko Wierenga - 1 sept.1977 - 1 april 1994

Mokkebank

Bouwstelling

Willem en repel

Snackbar

Portret Burgemeester Mans

Z.t.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Platform

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!