Seinpaal
Kunstenaar:
Klaas Bernink
Materiaal:
polymer
Jaar:
1970
Locatie:
Stadhuis kamer 53a
Beschrijving
Klaas Bernink
(Glanerbrug, 1913 - 1996)
Klaas Bernink hoort met zijn altijd herkenbare, basale manier van schilderen tot de Twentse klassieken. Hij is de meest toegankelijke schilder uit de regio, waar zijn werk dan ook grote belangstelling geniet. Vanwege zijn onderwerpen en zijn stijl is zijn werk duidelijk herkenbaar als ‘een Bernink’.
Bernink was bijna veertig jaar amateur en autodidact voordat hij professioneel kunstenaar werd. Tot 1965 werkte hij onder meer als textielarbeider en schilderde hij in zijn vrije tijd. In 1950 startte hij met een avondopleiding aan de AKI, waar hij les kreeg van Jan Bolink en Johan Haanstra. Zijn carrière als schilder is typisch Enschedees en Twents te noemen, omdat hij zich als textielarbeider opwerkte tot een soort stadsschilder en omdat zijn thema’s nauw verbonden zijn met de omgeving.
De gemeente bezit werken uit de periode 1959-1983. De verschillende genres zijn industrie, stadsgezichten, gebouwen en het buitengebied. Zijn vroegste werk bevat vooral industriële landschappen en is beduidend anders dan het meer illustratieve werk uit de jaren zeventig. Blauw, grijs en zwart overheersen in dit vroege werk. Spannende composities worden gevormd door egale, strak omlijnde kleurvlakken. Met het schilderij ‘Bouwstelling’ (1970) benadert hij zelfs Mondriaan. Dan gaat Bernink op een illustratieve, registrerende manier markante gebouwen in Enschede en omgeving vastleggen. Ten opzichte van het vroege werk is dat voorspelbaarder en decoratiever.
Het geheim van Berninks werk is zijn eenvoud en authenticiteit. Hij maakt de wereld overzichtelijk en klein. In het Enschedese kunstklimaat van de jaren zestig en zeventig neemt hij een bijzondere plek in. Erkenning kreeg hij met een eervolle vermelding bij de uitreiking van de Geraert Ter Borch prijs.