Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Padvinders

Kunstenaar:
Ronald Ophuis

Materiaal:
doek

Jaar:
1997

Locatie:
Twentse Welle rek 24 (muur)

Beschrijving

Ronald Ophuis
(Hengelo, 1968)

De aankoop van het werk Padvinders deed destijds, in 1998, de nodige stof opwaaien. Niet vreemd als je je realiseert wat hier is afgebeeld. In een weiland met koeien staan vijf padvinders. De linker heeft zijn broek naar beneden en wordt door de jongen naast hem met een boomstam in zijn billen gestompt. De anderen staan uiterlijk onaangedaan naar deze seksuele vernedering te kijken. Ze drinken bier of kijken of er niemand aan komt.

Ronald Ophuis schildert vaak de meest gruwelijke taferelen. Oorlogssituaties, executies, mensonterende omstandigheden in strafkampen, verkrachtingen. Scènes waarin de mens meer dier is dan mens. Hoewel hij de taferelen zelf ensceneert zijn de onderwerpen niet fictief. De gebeurtenissen hebben ooit plaatsgevonden, ze hebben in de krant gestaan of zijn verteld.

In een interview zei Ophuis over Padvinders: “De verkrachting van de padvinder is gebaseerd op een verhaal van vroeger. Ik kende een jongetje in de buurt dat zoiets had meegemaakt.” Over het schilderen van zijn onderwerpen zei hij: “In het begin vond ik het zelf ook wel vrij heftig, maar na verloop van tijd wen je eraan. Ik vind ook dat ik het moet schilderen. Als je besluit kunstenaar te worden dan heb je de motivatie om dingen te maken en dan komt ook dit soort onderwerpen naar boven.”

Ophuis confronteert ons met alles waar we niet mee geconfronteerd willen worden. Met intens menselijk leed, met geweld en met daders waarin je je nauwelijks kunt verplaatsen. Voor hem gaat kunst over alle denkbare onderwerpen uit ons leven, ook deze. Door ze zichtbaar te maken richt hij de aandacht erop en worden ze misschien bespreekbaar. Dat laatste was een reden voor de gemeente om het werk aan te kopen. De cultuurwethouder van destijds vond het een goed, maar schokkend schilderij dat “op heel indringende wijze het onderwerp seksueel geweld in de maatschappij zichtbaar maakt.”

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Bosgezicht

Portret Burgemeester Heiko Wierenga - 1 sept.1977 - 1 april 1994

Somalie

z.t.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!