Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

P.O.B.

Kunstenaar:
Jack van Mildert

Materiaal:
hout

Jaar:
2009

Locatie:
Park Oost Boswinkel Utrechtselaan

Beschrijving

Het is 2009- De toekomst van Oost-Boswinkel is onzeker. Gaan ze slopen of alleen maar renoveren? Zeker is in ieder geval dat een grote groep bewoners zich zorgen maakt over het voortbestaan van hun wijk en hun woonsituatie. Daarom heeft een aantal bewoners het voortouw genomen om iets tastbaars in de wijk achter te laten.

Ze besloten in samenwerking met de gemeente een kunstenaar uit te nodigen die een monument voor de huidige bewoners van Oost-Boswinkel zou kunnen maken in Park Oost-Boswinkel. Uit de verschillende bewonerscommissies werd een kunstcommissie geselecteerd. Deze heeft na enig onderzoek beeldend kunstenaar Jack van Mildert uitgenodigd om een monument voor de wijk te maken. Het monument is een ontmoetingsplek geworden, een picknickplek in het park in de vorm van een bank, die is opgebouwd uit de letters POB, Park Oost-Boswinkel.

'Op die manier verankeren we letterlijk en figuurlijk de naam van de wijk in het park'; zodat je kan zeggen: ‘wat er ook gebeurt die naam pakken ze niet meer van ons af’, aldus Jack van Mildert. De kunstenaar woonde en werkte ruim een halfjaar in de wijk om een band met het project op te bouwen. ‘Oost-Boswinkel is heel bijzonder’, zegt hij. Er is relatief veel ruimte en groen. Veel van de bewoners die ik heb gesproken wonen al langdurig op dezelfde plek en willen eigenlijk niet weg. Hierdoor zijn ze strijdbaar. Ze laten van zich horen. Dat vind ik heel krachtig, de mensen hier houden van hun wijk’!

‘Eén van de bewoonsters zei: ’Oude bomen verplaats je niet.’ Daar ben ik over na gaan denken. De meeste bomen die in de wijk staan moeten aangeplant zijn tijdens de nieuwbouw in de jaren vijftig. Ze zijn met de wijk meegegroeid en zijn overal getuigen van geweest. De uitspraak van de bewoonster vormt dan ook een integraal onderdeel van het kunstwerk.

Van Mildert voegt hier nog aan toe: ‘Kunst mag je niet zo maar verplaatsen. De naam van het park is hierdoor kunst geworden. Ook tijdens de komende herstructurering van de wijk!´

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!