Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Oorlogsmonument

Kunstenaar:
Mari Andriessen

Materiaal:
brons

Jaar:
1953

Locatie:
Volkspark

Beschrijving

Enschede heeft zeven jaar moeten wachten op dit oorlogsmonument, maar het wordt dan ook beschouwd als één van de indrukwekkendste monumenten van Nederland. De toenmalige minister-president Drees is speciaal naar Enschede gekomen om dit kunstwerk te onthullen. De groep beelden nodigt dwingend uit tot het nadenken over wat een oorlog aanricht onder mensen.
De zes sculpturen zijn verspreid over een plateau van 12 betonnen platen. Dit plateau brengt een zekere eenheid in de compositie en zorgt ervoor dat de afzonderlijke beelden als een groep worden ervaren.
Mari Andriessen stamde uit een kunstzinnig Haarlems gezin. Hij heeft gestudeerd in Haarlem, Amsterdam en München. In de bezettingstijd 1940-1945 koos hij voor het ondergronds verzet. Na de Tweede Wereldoorlog werd Mari Andriessen de meest gevraagde kunstenaar voor oorlogsmonumenten. De bekendste is ongetwijfeld ’de Dokwerker’ in Amsterdam maar, zoals gezegd, één van de indrukwekkendste staat hier in het Volkspark.

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

New Past

Indiëmonument

In de zon

Niels Holgersson

Nomen Nescio

Vinden zonder zoeken

Prales

Een vogel kiest zijn eigen vlucht

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!