Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Miquelon

Kunstenaar:
F. Baake

Materiaal:
onbekend

Jaar:
1996

Locatie:
DMF Depot 2: 20.1.18

Beschrijving

Frans Baake, (Stad-Delden 1958)

Frans Baake maakt reizen naar onbekende, verafgelegen en op het oog onaantrekkelijke eilanden. Zoals de eilandengroep St Pierre en Miquelon bij het uiterste Zuidoosten van Canada. Het is een Frans overzees gebied. Er zijn meren, kale heuvels, rotsen en waarschijnlijk een snijdende wind. Straten met bebouwing zijn er op een hand te tellen, laat staan dat er een uitgebreid netwerk van faciliteiten voor de luilekkerende toerist is. De langgerekte trechtervorm die Miquelon met een zuidelijk gelegen eiland verbindt is één lange zandbank waarop heel wat schepen in de loop der eeuwen zijn gestrand. Eilanden zijn per definitie plekken die zich onderscheiden. Ook de eilanden die Baake bezoekt vertellen elk hun eigen verhaal.
Tijdens zijn reizen maakt Frans Baake schetsen, foto's en notities. De reis wordt daarna vertaald naar een kunstwerk, namelijk een kunstenaarsboek, dat hij zelf in kleine oplage uitgeeft. In kunstenaarsboeken overheerst meestal het beeld. De talloze kunstenaarsboeken die Baake heeft gemaakt staan vol met foto’s, houtsneden, linosneden, zeefdrukken, collages en teksten. De boeken gaan niet letterlijk over zijn reizen en zijn dus niet vergelijkbaar met de manier waarop wij ons fotoalbum maken na een vakantie. De verwachting, de reis zelf en de terugkeer zijn de hoofdelementen van waaruit hij het boek maakt. Met zo’n boek in handen blader je als het ware door de gedachten van de kunstenaar. Andersom kan de maker zich tot de individuele toeschouwer richten. Want een boek is immers bij uitstek een medium dat je afzonderlijk bekijkt.

De gemeente Enschede heeft van deze oud AKI student vier kunstenaarsboeken in bezit. Zijn boeken bevinden zich intussen in collecties van particuliere verzamelaars en hebben hun weg ook gevonden naar (inter)nationale collecties zoals die van het Museum Meermanno | Huis van het boek in Den Haag, het Centre Pompidou in Parijs, het Victoria&Albert Museum in Londen en het Museum of Modern Art in New York.

Bekijk ander werk van F. Baake in de collectie

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!