Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Lumen

Kunstenaar:
F. Mandersloot

Materiaal:
basaltblokken, staal, gelaagd glas, TL-balken en wilde wingerdplanten.

Jaar:
2006

Locatie:
De Ruyterlaan, ter hoogte van de Hengelosestraat

Beschrijving

Het kunstenaarsduo Frank Mandersloot(1960) en Wim Kok(1958) heeft voor ’Lumen’ zowel van kunstlicht als van natuurlijk licht gebruik gemaakt.
Uitgangspunt voor de kunstopdracht was het aanzien en de beleving van de tunnel niet als onderwereld te benadrukken, maar eerder als een prettige, spannende plek. De kunst moest zo’n kwaliteit krijgen dat deze de gebruiker van de tunnel het gevoel geeft er doorheen te mogen in plaats van dat te moeten. Het werk zou daarom een zekere lichtheid moeten uitstralen en daarmee een mooie tegenhanger moeten worden van de ‘unheimische’ ondergrondse wereld waarin je je min of meer, zij het slechts even gedwongen, moet begeven.

Het kunstwerk is gerealiseerd tijdens de aanleg van de nieuwe Prinsessetunnel. Deze uitbreiding maakt één van de voetgangerspassages in de oude tunnel overbodig. Beide ingangen hiervan zijn afgezet met gelaagd glas met daarop de projectie van aangelichte basaltblokken die in de nissen aan de zijkant van de tunnelbuis zijn geplaatst.

In de nieuwe tunnel gebruikt het kunstenaarsduo het daglicht dat via de vides gul naar binnen valt. De vides worden afgedekt met wilde wingerd waardoor er een continue schaduwwerking op de betegelde wanden van de tunnel ontstaat. Voor de passanten worden zo de schommelingen in het daglicht duidelijk zichtbaar.

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Spelend meisje

Trechteren

Landschap-kijk-object 1

Onderweg

Haakse Haas

Hart

Landschap-kijk-object 2

z.t.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!