Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Loat goan

Kunstenaar:
Marc Ruygrok

Materiaal:
hout, metaal

Jaar:
2011

Locatie:
Oostweg ter hoogte van de Eekmaat tussen Gronausestraat en rotonde

Beschrijving

Het boerenhek, dat parallel ligt aan het fietspad aan de Oostweg, wordt hier onder meer als 'poort' tussen natuur en bebouwingscultuur ingezet. Het wordt zodoende visueel een zachte overgang van de natuur naar de bebouwing en omgekeerd. Het manifesteert zich in eerste instantie als boerenhek tegen het groene decor.

Op het moment dat de tekst visueel te veel afsteekt tegen de overige houtconstructie is het geen boerenhek meer. Dit steekt zeer nauw. Pas in tweede instantie dient men de tekst te kunnen lezen. Het gaat dan ook niet om de waan van de dag maar om een beeld dat wij al kennen uit de gecultiveerde natuur. Boerenhekken hebben een interessante streekgebonden typologie.

De twee hekken zijn ieder 6 à 7 meter lang en 1,25 meter hoog en vervaardigd uit de houtsoort Padoek. Een rossige gegarandeerd duurzaam gekweekte hardhoutsoort die op termijn zilverachtig van kleur wordt.

LOAT GOAN is de ultieme twentse uitdrukking om dingen hun gang te laten gaan zonder verzet of weerstand te bieden. Het gaat zoals het gaat. Wat dat betreft is het de aanvaarding van de verbinding/botsing tussen de natuur en de bebouwing. Het wil dit op subtiele wijze bewerkstelligen.

Marc Ruygrok genoot zijn opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en Ateliers '63 in Haarlem. Sinds de jaren tachtig kenmerken monumentale letters en woorden zijn plaatsgebonden beeldhouwwerk

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!