Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Kosmosbank

Kunstenaar:
Jeroen Hoogstraten

Materiaal:
polyester

Jaar:
2010

Locatie:
Plein basisschool de Noorderkroon

Beschrijving

De Noorderkroon is sinds 2000 in gebruik als schoolgebouw van de Vrije School. Het is gebouwd vóór de Tweede Wereldoorlog, in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebouw staat onder monumentenzorg en is gelegen aan het kruispunt van de Jupiterstraat en de Olieslagweg. In het kader van het initiatief “Buurt in Actie” hebben de Noorderkroon en wijkbewoners in goede samenwerking vorm gegeven aan het opknappen van het perkje voor de school. Het plaatsen van een kunstwerk in de vorm van een spiraalnevel maakte deel uit van deze herinrichting van het groen.

Dit idee is vervolgens uitgewerkt en gerealiseerd in samenwerking met de Noorderkroon, de buurtbewoners, bewoners uit de wijk Twekkelerveld, kunstenaar Jeroen Hoogstraten en de gemeente Enschede. Het kunstwerk is een kleurige, in hoogte variërende zitbank in de vorm van twee, in elkaar draaiende spiralen, naar voorbeeld van het melkwegstelsel.

De Kosmosbank is een kunstwerk van kunstenaar Jeroen Hoogstraten in de wijk Twekkelerveld, meer in het bijzonder in het gedeelte dat bekendstaat als “de sterrenbuurt”. Het is door de gemeente Enschede gefinancierd.

Door de symmetrische vorm zijn er twee ingangen van de bank; één ingang vanaf de school, en één ingang vanaf de straat. Bij de ingang vanaf de school begint de bank met een zithoogte voor kinderen en loopt dan op tot een volwassen zithoogte, en bij de ander is dat juist andersom. Het is geplaatst in een door de gemeente prachtig, nieuw aangelegd hofje met een tulpenboom in het midden.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!