Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Involuzione del cerchio

Kunstenaar:
Carmelo Cappello

Materiaal:
roestvrij staal

Jaar:
1964

Locatie:
Boulevard1945, ter hoogte van de Oliemolensingel

Beschrijving

Deze sculptuur is gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Carmelo Cappello. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste Italiaanse kunstenaars uit de 20e eeuw. In zijn werk heeft hij een uitgesproken voorkeur voor gebogen lijnen: roterende lijnen die een cirkel genereren - het aloude symbool voor absolute perfectie en eeuwigdurende vitaliteit van het eeuwige groeiproces. Ofwel in de woorden van Rezio Donchi, samensteller van het boek ’Capello - Il corpo e lo spazio’ (Lichaam en ruimte):
’… con preferenza per le linee curve in rotazione colte nell’atto di generare il cerchio, antico simbolo della perfezione assoluta e della perenne vitalità del divenire.’

De titel van dit kunstwerk betekent zoveel als ’Ontwikkeling van de cirkel’. Het is in 1964 aangekocht. De toenmalige voorzitter van de gemeentelijke adviescommissie had het werk in een tentoonstelling op de Keukenhof gezien en besloot meteen dit werk voor aankoop voor te dragen met de bedoeling het beeld op het Diekman-terrein te situeren. Toen de sculptuur echter bij wijze van proef op een stuk middenberm van de Boulevard werd opgesteld waren toevallige passanten en de toenmalige burgemeester zo enthousiast dat het kunstwerk daar geplaatst werd. Het heeft er meer dan twintig jaar gestaan.

In verband met de aanleg van de nieuwe busbaan op deze middenberm is het geruime tijd in opslag geweest. De ’Ontwikkeling van de cirkel’ heeft een nieuwe plek aan de rand van het Blijdensteinpark gekregen.

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Trechteren

Vissendans

Z.t.

Gouden bol

Spelend meisje

Waaier

Tafelblad

Cone 8

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!