Indiëmonument
Kunstenaar:
Hans Petri
Materiaal:
brons
Jaar:
1959
Locatie:
Boulevard 1945, thv de Espoortstraat
Beschrijving
De gedenktekens die verwijzen naar de tweede wereldoorlog nemen in Nederland een bijzondere plaats in. Ten eerste omdat het er zo veel zijn. Er zijn meer gedenktekens die betrekking hebben op deze oorlog dan alle andere monumenten bij elkaar. Een ander kenmerk is dat deze monumenten over het hele land verspreid voorkomen en nog altijd een levende betekenis hebben. Van veel andere standbeelden, gevelstenen en gedenkzuilen die onze steden en dorpen sieren, is het vaak onbekend waarom ze er ooit zijn neergezet. De oorlogsmonumenten daarentegen spelen nog steeds een belangrijke rol, niet alleen op vier en vijf mei, maar ook op andere momenten waarop gebeurtenissen uit de oorlogsjaren worden herdacht.
De initiatiefnemers voor dit monument waren aanvankelijk van plan een gedenkteken op te richten voor de 35 Enschedese militairen die omkwamen tijdens de politionele akties in Indië (1945-1949). In totaal waren er in die periode ongeveer 2000 Enschedese militairen in Nederland Oost-Indië gelegerd.
Later werd besloten ook de Japanse periode in de opzet te betrekken en zowel de burgerslachtoffers als militaire slachtoffers met dit monument te herdenken. De beeldhouwer, Hans Petri, heeft met dit beeld geen moed en vastberadenheid, maar juist tragedie en droefheid tot uitdrukking willen brengen.
Ieder jaar wordt er bij het Indiëmonument een besloten herdenking met kranslegging gehouden op 15 augustus, de dag van de Japanse capitulatie.