Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Indiëmonument

Kunstenaar:
Hans Petri

Materiaal:
brons

Jaar:
1959

Locatie:
Boulevard 1945, thv de Espoortstraat

Beschrijving

De gedenktekens die verwijzen naar de tweede wereldoorlog nemen in Nederland een bijzondere plaats in. Ten eerste omdat het er zo veel zijn. Er zijn meer gedenktekens die betrekking hebben op deze oorlog dan alle andere monumenten bij elkaar. Een ander kenmerk is dat deze monumenten over het hele land verspreid voorkomen en nog altijd een levende betekenis hebben. Van veel andere standbeelden, gevelstenen en gedenkzuilen die onze steden en dorpen sieren, is het vaak onbekend waarom ze er ooit zijn neergezet. De oorlogsmonumenten daarentegen spelen nog steeds een belangrijke rol, niet alleen op vier en vijf mei, maar ook op andere momenten waarop gebeurtenissen uit de oorlogsjaren worden herdacht.

De initiatiefnemers voor dit monument waren aanvankelijk van plan een gedenkteken op te richten voor de 35 Enschedese militairen die omkwamen tijdens de politionele akties in Indië (1945-1949). In totaal waren er in die periode ongeveer 2000 Enschedese militairen in Nederland Oost-Indië gelegerd.
Later werd besloten ook de Japanse periode in de opzet te betrekken en zowel de burgerslachtoffers als militaire slachtoffers met dit monument te herdenken. De beeldhouwer, Hans Petri, heeft met dit beeld geen moed en vastberadenheid, maar juist tragedie en droefheid tot uitdrukking willen brengen.

Ieder jaar wordt er bij het Indiëmonument een besloten herdenking met kranslegging gehouden op 15 augustus, de dag van de Japanse capitulatie.

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

In de zon

Vrouw met vogel

Ot en Sien

Pureté

Suzanna

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!