Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Hotspot

Kunstenaar:
Pieter Baan Muller

Materiaal:
onbekend

Jaar:
onbekend

Locatie:
Afgevoerd

Beschrijving

Pieter Baan Müller
(1957, woont en werkt in Enschede)

De video-installatie Hot Spot die de gemeente in haar collectie heeft bestaat uit twee computermonitoren die op twee open zuilen staan. Op de schermen zijn stoplichten te zien. De videostoplichten zijn een humorvolle imitatie waarbij de monitor en de hele setting een object probeert na te doen. Daarbij is niets wat het lijkt. Müllers quasi verhalende video’s uit de jaren tachtig en negentig zijn gemaakt uit materiaal dat hij zelf in zijn studio bouwde. Zo bestaan zijn sets uit geschilderd karton, druipende verf, alledaagse objecten en figureert hij zelf in zijn video’s. Je kunt er de snelheid en directheid van zijn manier van werken aan aflezen. Dat ook de stoplichten zelf gemaakt zijn zal daarom niet verrassen. Het gaat immers niet om een gelikte, realistische weergave maar om een artistieke vertaling van de buitenwereld.

Toen Pieter Baan Müller in 1986 zijn studie aan de AKI in Enschede afrondde had hij al een aantal videoproducties gemaakt. Zijn interesse voor videokunst was op de AKI al vrij snel gewekt. Schilderen was te gecompliceerd en nam naar zijn idee (te) veel tijd in beslag. Hij had meer plezier in de technische aspecten die bij videokunst een rol spelen, ook al zijn die voor hem uiteindelijk van ondergeschikt belang. In de eerste plaats gaat het bij Müller om het idee.
Pieter Baan Müller is een van de eerste Enschedese mediakunstenaars. Hij onderzocht niet alleen het medium video, maar experimenteerde vanaf 1993 ook met de (toen nog nieuwe) computer. Zijn werk is over de hele wereld tentoongesteld. Sinds 1995 doceert hij mediakunst aan de AKI. Dat is ook het jaar waarin de gemeente Enschede Hot Spot aankocht.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!