Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Het verdwenen huis tussen hemel en aarde

Kunstenaar:
Balta

Materiaal:
graniet

Jaar:
2005

Locatie:
Tollenstraat, ter hoogte van het Kroedhöfteplein.

Beschrijving

Op 13 mei 2000 werd Enschede getroffen door een ramp van enorme omvang. Door de explosie van een opslagplaats voor vuurwerk kwamen 23 personen om het leven, raakten honderden mensen gewond en werden meer dan 600 huishoudens en tientallen bedrijven dakloos. Bijna een hele wijk werd in één klap verwoest.
Om antwoord te geven op de vraag hoe de vuurwerkramp het beste herdacht kon worden heeft de gemeente Enschede een internationale ideeënprijsvraag uitgeschreven. Deze prijsvraag heeft 302 inzendingen opgeleverd. Een onafhankelijke jury heeft de tien beste inzendingen genomineerd, waaruit de inzending van de kunstenares Balta uit Amsterdam uiteindelijk is verkozen om gerealiseerd te worden.

Het idee dat aan dit monument ten grondslag ligt is de vertaling van het begrip ’huis’ in een grafisch element dat in graniet uitgevoerd in het herdenkingspark ’Lasonderbleek’ ligt. De tekening wordt gedeeltelijk bedekt door de funderingsplaten van de vuurwerkopslag. Aan het geheel is een stenen pad van oude bestrating toegevoegd, dat eindigt bij een gedenksteen met daarop de namen van de slachtoffers van de vuurwerkramp.
Het grafische element bestaat uit een gesloten deel en een open deel. Het gesloten deel doet denken aan een kindertekening van een huis met puntdak. Het open deel geeft aan dat er iets ontbreekt: een mogelijke uitbreiding of de verdwijning van een deel ervan. Op deze manier verwijst dit open deel naar zowel de toekomst als naar het verleden. Het gesloten deel van de tekening van het huis wordt beplant met witte krokussen. Aan het eind van de winter komen ze in bloei te staan en geven het monument een kleuraccent.
De overzichtsfoto’s van het monument zijn gemaakt door Thomas Lenden uit Amsterdam

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!