Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Hart

Kunstenaar:
Irene Bebseler

Materiaal:
roestvrij staal

Jaar:
2005

Locatie:
Heldersplein

Beschrijving

Het Heldersplein vormt een centraal punt in Glanerbrug. Dit plein is in 2005 vernieuwd en om de verfraaiing af te ronden heeft het een kunstwerk gekregen. Deze sculptuur van de Enschedese kunstenaar/vormgeefster Irene Bebseler is in samenspraak met bewoners tot stand gekomen. Omwonenden hebben aan de hand van steekwoorden bepaald wat het thema van het beeld zou worden en Bebseler ging daar mee aan de slag.
Zij heeft zich laten inspireren door de Feng Shui, een oude chinese filosofie voor het harmonisch inrichten van de leefomgeving. De plek waar het kunstwerk staat is volgens deze leer in feite een dode hoek, maar door de vorm van het kunstwerk ontstaat er weer een dynamische situatie. Deze vorm is afgeleid van de plattegrond van het plein maar vertaald in zwierige rondingen. Deze gebogen, vrouwelijke vormen bieden tegenwicht aan de formele, mannelijke driehoeken die toegepast zijn bij het ontwerp van het plein en vormen een contrast met de rechte vormen van de gevels die als het ware een decor voor het object vormen.
’Het hart’ is een vredesmonument.
De beide ronde figuren vormen samen een hart. Dit hart is te herkennen vanaf één bepaalde positie op het plein. Op deze plek vindt men een plaat met een uitspraak van de Griekse filosoof Nikos Kazantzakis: “Het hart verenigt wat de rede scheidt, het gaat de noodzakelijkheid te boven en vormt de strijd om tot liefde”.
Deze opdracht is gerealiseerd in het kader van het ’KunstZinnig’ project van het CBK Concordia en mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de stichting Kunstenaars & CO uit Amsterdam. ’KunstZinnig’ is een serie kunstopdrachten waarbij Enschedese kunstenaars worden ingezet om de kwaliteit van de leefomgeving te verhogen.

Bekijk ander werk van Irene Bebseler in de collectie

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Onderweg

Met vleugels van toermalijn

Blauwe lucht

Vrije Vogels (IV)

Spelend meisje

z.t.

Haakse Haas

De Binding

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!