Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De Zandloper

Kunstenaar:
Colin Wilkinson

Materiaal:
cortenstaal

Jaar:
2005

Locatie:
Belgiëlaan, thv de Beneluxlaan

Beschrijving

Geboren, getogen en opgeleid als ingenieur in Groot-Britannië raakte Colin Wilkinson door zijn werk in Nederland verzeild. Hier heeft hij het gevoel midden in de cultuur te staan die hem lief is. Dat beviel zo goed dat hij besloot te blijven en de avondopleiding aan de AKI te volgen. Wilkinson werkt veel met gebruikte materialen zoals onderdelen van oude stoelen en piano’s. Niet als toevallig gevonden voorwerpen maar als bewuste onderdelen van zijn beelden. Hijzelf zegt daarover: ’Je kunt alles gebruiken. Waar het om gaat is het idee waarmee je dat doet.’

Het beeld ’de Zandloper’ is een stalen reconstructie van een werk uit 2002. Het fantasiewezen dat met grote stappen door het water lijkt te waden, is een vrije verbeelding van een woestijnridder. Onderdelen van de sculptuur, zoals de maliënkolder en de pluim bovenin het beeld verwijzen naar heraldische elementen en het spiegelbeeld in het water is als een fata morgana te beschouwen. Symboliek is een belangrijk onderdeel van het werk van Wilkinson. Zo staat de gitaar voor muziek, de lampekap voor warmte en de ribben voor de vergankelijkheid van het leven. Maar Wilkinson laat de kijker ook graag zelf iets invullen; het is zijn bedoeling de bouwstenen aan te leveren waarmee eenieder zelf aan de slag kan gaan.

Deze opdracht is gerealiseerd in het kader van het ’KunstZinnig’ project van het CBK Concordia. ’KunstZinnig’ is een serie kunstopdrachten waarbij in Enschede wonende kunstenaars worden ingezet om de kwaliteit van de leefomgeving te verhogen.

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Tafelblad

In stilte

Spelend meisje

Landschap-kijk-object 3

Onderweg

Landschap-kijk-object 6

Bomen II

De Binding

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!