Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Cone 8

Kunstenaar:
Paul Devens

Materiaal:
roestvrij staal

Jaar:
1997

Locatie:
Capitool, ter hoogte van de Thermen

Beschrijving

'Cone 8’ is het kunstwerk van Paul Devens voor het Business & Science park. Het is een serie kegelachtige objecten waarbij vorm en geluid in dienst staan van elkaar. Op drie plaatsen zijn ‘trechters’ te bezichtigen. Verspreid als losse schakels van een ketting zijn de fel oranje elementen te verdelen in drie hoofdvormen: 1. een liggende conische vorm; 2. een op poten staande constructie met een op de punt staande open conische vorm, voorzien van een ‘uitlaat’ aan de onderzijde, waar ingevallen regenwater weer naar buiten komt; 3. Een op poten staande constructie met een op de punt staande gesloten conische vorm.
De horizontale conische vorm maakt met behulp van zonne-energie een complex, automatisch componerend patroon van korte piepgeluiden. De ‘toeter’ waarin het regenwater wordt opgevangen reguleert de hoeveelheid neerslag tot een akoestich klikgeluid. Naast de ogenschijnlijk aan de machine-industrie ontleende vormen, leveren deze objecten chaotische klankpatronen die gevoed worden door een natuurlijke bron regen, wind en hagel. Dit oncontroleerbare van de natuurelementen en de invloeden ervan op het beeld, leveren een specifiek commentaar op dit ’zaken & wetenschapspark’ waar zakelijkheid en kennis de dienst uitmaken. Volgens Paul Devens kan de betekenis van kunst ook zijn: de bewustwording en relativering van menselijk ingrijpen in een groter verband.
Paul Devens is opgeleid aan de Academie Voor Beeldende Kunst en aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Hij heeft diverse prijzen gewonnen en is mede-oprichter van het Centrum voor Hedendaagse Kunst (HEDAH) te Maastricht.

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

z.t.

Landschap-kijk-object 6

Gouden bol

Landschap-kijk-object 3

Landschap-kijk-object 2

Landschap-kijk-object 1

Bank

Bank

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Platform

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!