Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Baksteenreliëf

Kunstenaar:
Jo Pessink

Materiaal:
baksteen

Jaar:
1979

Locatie:
Nijverheidsstraat, thv Hermandad

Beschrijving

Jo Pessink is opgeleid aan de Arnhemse Academie ’Kunstoefening’ van 1945 tot 1950. Hij kwam terecht op de afdeling Illustratie waar hem de liefde voor de kunsten, de grafiek en de lithografie in het bijzonder bijgebracht werd.
Hij is eigenlijk de monumentale kunst ’ingerold’. Aanvankelijk betekende dat veel glas: zandstralen, appliqué’s. Later ontstonden er vrijstaande plastieken en omgevingskunst. Zo’n glasappliqué of gezandstraalde voorstelling lag in het verlengde van Pessink’s toenmalige litho’s. Figuratief, dat wilde men, en iets van een verhaal.
Ook in dit kunstwerk zit iets van een verhaal. De kunstenaar zegt hier zelf het volgende over: "Ook in dit baksteenreliëf zie ik zelf niet zomaar een patroon, maar vertel ik een soort verhaal, ben ik bezig met de dingen achter de dingen, verschuivingen, het zichtbaar maken van onderliggende lagen."

Ander werk van Jo Pessink zijn de ’watervlaggen’ bij het Chemie-gebouw naast de huidige locatie van de AKI op de campus.

Hij is van 1963 tot 1989 docent aan de AKI geweest. Hij vormde met Hans Morselt het gezicht van de ’monumentale afdeling’ aan de Roessinghsbleekweg, die zij maakten tot een open en breed georiënteerde afdeling. Pessink was een milde en zeer stimulerende docent die studenten zonodig zelf uit hun bed trommelde als ze met een interessant project bezig waren.

Hij is in 1996 overleden.

Bekijk ander werk van Jo Pessink in de collectie

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Brandweermannen

Beeld

Suzanna

Z.t.

Zittend naakt

Roodkapje

Radarfossielen

Meisje

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!