Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Avalanche

Kunstenaar:
Gé Karel van der Sterren

Materiaal:
olieverf

Jaar:
1998

Locatie:
Stadhuis kamer 186

Beschrijving

Gé Karel van der Sterren
(Stadskanaal, 1969)

‘Avalanche’ is Frans voor lawine. Als een kleurige wolk dendert de sneeuwgolf op het chalet af. Het huis weet nog niet wat het overkomt. Nog een fractie van een seconde staat het er stil als een rots bij, het gewei hangt nog onbewogen onder de daklijst. Toch hangen de eerste wolken stuifsneeuw al bijna boven de nok, als voorteken van een onafwendbaar onheil.

Maar wat nog het meest opvalt aan dit schilderij is het pure schildersgenot dat Gé Karel van der Sterren gevoeld moet hebben. Het maakt niet uit hoe verschrikkelijk of hoe mooi de taferelen zijn. Of hij nu een vlammenzee schildert, een overstroming of andere natuurramp, een Perzisch tapijt of een tropisch landschap met lianen en kolibries. Elk onderwerp is aanleiding om uitbundig te schilderen. Met dikke verfstreken en feestelijke kleuren.

En dat is meteen de gekke tegenstelling die zijn werk tekent. Zijn schilderijen blijven hoe dan ook eerder mooi en aantrekkelijk, vol kijkgenot, dan dat ze het onheil van hun onderwerpen overbrengen. Je ziet wat er is afgebeeld en begrijpt de gevolgen ervan. Maar te midden van het feestgedruis van kleur en verf maakt dat weinig uit.

Gé Karel van der Sterren behoorde in de jaren negentig tot een nieuwe generatie schilders die weer figuratief schilderden. Hij maakte in 1995, net afgestudeerd aan de AKI, een vliegende start toen hij ontdekt werd door de Amsterdamse galeriehouder Fons Welters. In 1999 won hij zowel de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst als de Prix de Rome voor schilderkunst.

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Somalie

Bosgezicht

Haarmühle

The Deer Hunter

z.t.

Portret Burgemeester Heiko Wierenga - 1 sept.1977 - 1 april 1994

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!