Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Aardbol (Kronkel)

Kunstenaar:
Charles Hammes

Materiaal:
natuursteen (sokkel met afbeelding van de logo's van Unesco en FAO)

Jaar:
1971

Locatie:
Hengelosestraat, ter hoogte van de Fortuinstraat

Beschrijving

Deze plastiek is gemaakt voor de nieuwbouw van het International Training Centre for Aerial Survey (ITC) in Delft. Het instituut is een opleidingscentrum voor luchtcartografie en verzorgt deze opleiding voor studenten uit ontwikkelingslanden. Het ITC is in nauwe samenwerking met de Verenigde Naties opgericht. Toen het ITC naar Enschede verhuisde is deze plastiek meegekomen.
Charles Hammes symboliseert met dit beeld de luchtkartering. De aarde wordt voorgesteld als een brede strip, waaromheen een figuur, een vogel of een vliegtuig, een baan beschrijft. Het huidige logo van het ITC is geïnspireerd op dit kunstwerk. De sculptuur staat op een sokkel waarop de emblemen van de UNESCO (de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties) en de FAO (de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties) afgebeeld zijn. Met deze organisaties onderhield het ITC in de beginfase nauwe banden op het terrein van financiering.
Het werd al vrij snel een traditie dat groepen afgestudeerden zich lieten fotograferen voor dit beeld. Vele duizenden oud-studenten over de hele wereld zijn dan ook in het bezit van een foto met daarop dit kunstwerk. Van alle kunstwerken in het 24-uursmuseum, maakt ’de Kronkel’ dan ook het meeste aanspraak op het predikaat ’wereldwijd bekend’.

Bekijk gerelateerd werk uit de collectie

Burgemeester Stroinkbank

Fluitspelers

De verzonken toren van Drienerlo

Z.t.

Rode haan bij oplaaiende vlammen

Drie kleine kleuters

Roodkapje

Gedenkzuil H.J. van Heek

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!