Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

z.t.

Kunstenaar:
Martin van Vreden

Materiaal:
onbekend

Jaar:
onbekend

Locatie:
Stadhuis kamer 184

Beschrijving

Martin van Vreden
(Olst, 1952, woont en werkt in Amsterdam)

Het begin van de jaren tachtig kende een jonge generatie kunstenaars die zich niet wilden vastleggen in een keuze tussen abstractie of figuratie. Naast bijvoorbeeld Frank van den Broeck was dat de in het Overijsselse Olst geboren kunstenaar Martin van Vreden. In zijn schilderijen uit het begin van de jaren tachtig zien we abstracte en figuratieve elementen die met elkaar zijn verbonden binnen het raamwerk van één strakke compositie. Vaak ontbreekt in zijn schilderijen een achtergrond of illusie van diepte. In plaats daarvan kiest hij ervoor die volledig dicht te plamuren tot één plat kleurvlak.
Dat valt ook op in zijn latere bloemschilderingen zoals dit werk uit 1998 Het schilderij is maar liefst 2.40 meter hoog en 1.80 meter breed. De in zachte kleuren geschilderde lelies zijn realistisch weergegeven, maar wie langer kijkt ziet dat de voorstelling meer op een collage dan op een echt bloemstuk lijkt. Er is geen licht- en schaduwwerking tussen de bloemen onderling en de achtergrond is in hoge mate abstract. Vanaf 1989 vormen bloemen een belangrijk thema.

Van Vreden volgde zijn opleiding aan de AKI en was in de jaren tachtig en negentig een actieve kunstenaar die regelmatig exposeerde in Amsterdamse galeries. Hij was in die tijd een van de spelers in het hedendaagse beeldende kunstveld, samen met kunstenaars als Rob Scholte, Aldert Mantje, Harald Vlught en Frank van den Broeck.

Agenda

De volledige kunstagenda van Enschede e.o. met openingen, exposities, lezingen etc.

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!