Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Yves & Catherine

Une histoire d'amour

Start:08-09-2019
Eind:05-01-2020

Website:museumnohero.nl
Locatie:Museum No Hero

Vanaf 8 september toont Museum No Hero haute couture die Yves Saint Laurent in de jaren ’80 en ’90 speciaal ontwierp voor de Franse actrice Catherine Deneuve. Avondjaponnen, mantelpakjes, jasjes, jassen en (cocktail)jurken die de wereldberoemde actrice droeg tijdens festivals, gala’s en prijsuitreikingen zijn op de tentoonstelling Yves & Catherine: Une histoire d’amour te zien, samen met bruiklenen uit het Gemeentemuseum Den Haag, Tassenmuseum Hendrikje, Modemuseum Hasselt en het Rijksmuseum. Bij hoge uitzondering leent het museum in Amsterdam de iconische ‘Mondriaan-jurk’ uit voor de tentoonstelling in het Deldense museum, dat zelf begin dit jaar 18 ensembles van YSL voor Deneuve wist te verwerven bij Christie’s Parijs.

Bougainville-bloemen

De creaties, in zijde, satijn, crêpe, damast, wol, leer, fluweel en katoen, in een rijk kleurenpalet dat varieert van ivoor, maïs, kastanje tot aan roze, paars, indigo en uiteraard zwart, zijn alle van de hand van de ontwerper die vanaf de jaren ’60 de toon aangaf in de modewereld: Yves Saint Laurent (1936-2008). Eén van de topstukken is een ‘tailleur de soir’ bedrukt met een print van bougainville-bloemen en gedragen tijdens de Amerikaanse Golden Globes-ceremonie in 1993. De film Indochine waar Deneuve de hoofdrol in speelde ontving tijdens deze ceremonie de prijs van beste niet-Engelstalige inzending. Een lange avondjapon van ‘Neptunus-blauwe’ mousseline met grote strik werd door de Française gedragen tijdens het 50-jarig jubileum van het Festival van Cannes in 1997. Maar ook het ‘gewone’ frambooskleurige linnen mantelpak draagt onmiskenbaar de handtekening van de ‘meester’ YSL voor zijn muze CD.

Mondriaan & smoking

Het Gemeentemuseum Den Haag en het Rijksmuseum Amsterdam lenen speciaal voor de tentoonstelling verschillende voorwerpen uit. Van de ‘Mondriaanjurk’, geïntroduceerd tijdens de herfst/winter prêt-à-porter-collectie 1965, zijn wereldwijd nog maar drie exemplaren over. Het Rijksmuseum wist in 2011 een Mondriaan-jurk te verwerven, die altijd in de vaste opstelling te zien is. Typerend voor deze collectie zijn de zwarte banen die horizontaal en verticaal over de jurkjes van tricot en zijde lopen, waarbij enkele vlakken zijn gekleurd. Modemuseum Hasselt leent de beroemde ‘tuxedo’ uit die Saint Laurent in 1966 voor het eerst toonde. Oorspronkelijk alleen voor mannen, creëerde YSL een vrouwelijke versie van de smoking. Het kledingstuk was voor de haute couture-clientèle in ’66 nog te modern, maar bij de jongere klanten meteen een succes. Ruim 35 jaar had YSL de ‘vrouwen-smoking’ in zijn collectie.

Een levenslange vriendschap

Na de eerste ontmoeting tussen Deneuve en Saint Laurent zou de laatste nog jaren ontwerpen blijven maken voor de Franse actrice. Zij was zijn muze en dat is te zien in het grote aantal creaties van zijn hand die zij in de loop der jaren droeg naar allerlei gelegenheden. In 2002, bij het 40-jaar jubileum van de couturier, zei de actrice: ‘Ma plus belle histoire d’amour, c’est vous’ (‘Mijn mooiste liefdesaffaire is met u’). Eind januari van dit jaar bracht de actrice 129 van YSL’s creaties onder de hamer bij Christie’s Parijs op een veiling die veel publiciteit opleverde én meer dan een miljoen euro.

Hengelosestraat 2/4
7491 BR
Delden
Tel: +31(0)74 20 200 10

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!