Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Xenobodies in Mutation

Start:29-08-2019
Eind:17-11-2019

Website:tetem.nl
Locatie:Tetem

Lichamen zijn niet statisch en ongerept. Ze besmetten elkaar, mengen zich, laten sporen achter en creëren nieuw leven. Lichamen muteren, veranderen en transformeren; het is aanpassen of sterven! Deze transformaties gebeuren ongemerkt en continu. Ons hormonale lichaam wordt dagelijks verstoord door giftige luchtdeeltjes die we inademen en door de microplastics die we via voedsel binnenkrijgen. Bij iedere aanraking vindt een uitwisseling van miljoenen onzichtbare microben tussen lichamen plaats. De vraag is dan ook: hoe te leven als de xenomutaties (xeno = vreemd) die we nu eenmaal zijn? Hoe verandert ons denken over onszelf wanneer we geconfronteerd worden met de onophoudelijke transformatieve relaties van onze eigen lichamen?

Muterende lichamen vereisen een herdefiniëring van datgene dat we als een levend lichaam beschouwen. In de tentoonstelling Xenobodies in Mutation onderzoeken de kunstenaars Sonja Bäumel, Mary Maggic en Špela Petri? de verschillende betekenissen van onze xenobodies. Welke implicaties hebben muterende lichamen op onze voortplanting, seks en geslacht? Wat betekent de continue uitwisseling van microben tussen menselijke en niet-menselijke lichamen, voor onszelf en de natuur? En wat gebeurt er als de muterende lichamen een relatie aangaan met technologie? We zijn altijd al xeno geweest, de uitdaging ligt in hoe we over onze muterende lichamen moeten denken, en hoe we ermee kunnen leven en werken.

Xenobodies in Mutation is samengesteld door curator Agnieszka Anna Wo?od?ko. De tentoonstelling sluit aan bij Tetem’s programmalijn Driving Technology en is onderdeel van GOGBOT festival 2019.

Exploring-Lab: Bioplastic maken

Ons lichaam krijgt onbedoeld kleine stukjes plastic binnen bij het eten van verschillende soorten voedsel, het drinken uit plastic flessen, of door simpelweg lucht met microplastics in te ademen. De gezondheidseffecten van microplastics zijn nog onbekend en de Wereldgezondheidsorganisatie heeft een oproep gedaan om het gebruik van plastic zoveel mogelijk te beperken. Kan bioplastic hierin verschil maken? Ga in aansluiting op de tentoonstelling Xenobodies in Mutation ‘aan de kook’ met natuurlijke materialen. Vermeng en verwarm diverse ingrediënten in een pannetje, kies een kleur en laat de ontstane massa drogen. Wat je krijgt is echt plastic, maar op natuurlijke basis én afbreekbaar. Tetem’s Exploring-Lab is dagelijks geopend van 13.30-16.30.

Save the date:
30/10/2019: Talk en workshop van Špela Petri?
31/10/2019: Biodemonology Night, On practicing xenobodies by witches, hackers and nonhumans ism de AKI
10/11/2019: Talk en workshop van Mary Maggic

Openingstijden
Dagelijks geopend van:
van 11:00-17:00 uur
Toegang: gratis

Stroinksbleekweg 16
7523 ZL
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!