Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Witte Goud

Een tentoonstelling door ARE kunstenaar Jun Zhang

Start:22-12-2022
Eind:29-12-2022

Website:areholland.com
Locatie:XPO

Geïnspireerd door de zoutwinning in Twente is ARE kunstenaar Jun Zhang een project aangegaan over de betekenis van zout. Op 22 december om 17:00 opent de tentoonstelling 'Witte Goud'. Net aan de vooravond van de feestdagen vieren we de opening met een glühwein, hapjes, drankjes en buiten een houtvuurtje.

Opening: zaterdag 22 december om 17:00.
Open: 23-24 en 27-29 december - 13:00 - 17:00 uur
Locatie: XPO, Stroinksbleekweg 2, 7523 ZL, Enschede (NL)

Met de tentoonstelling "Witte Goud" onderzoekt Jun Zhang de transformatie van de identiteit van het zoutvaatje door de tijd heen. Van sacraal object naar functioneel vaatje. Dit transformatieproces reflecteert kritisch op een reeks wereldwijde ecologische en klimaatcrises. Crises veroorzaakt door het onttoveringsproces na de wetenschappelijke revolutie waarin gevoel en verbeelding omlaag werden gehaald.

In de tentoonstelling "Witte Goud" combineert Jun de ambacht van het zoutvaatje in het Westen met het geloof in de zoutgod in het Oosten. Het zoutvaatje wordt opnieuw sacraal door middel van een reeks installaties en rituelen. Waarin het werk het zoutvaatje onderzoekt als een heilig object om een ​​verbinding tot stand te brengen tussen mens en God (natuur). In dit proces van reconstructie van de heiligheid probeert Jun met "Witte Goud" verder te gaan dan de antropocentrische kijk om natuurlijk materiaal te zien als passieve materie die wacht op menselijke uitbuiting en toe-eigening. In plaats daarvan neemt het werk je mee om het materiaal te zien als een medium dat deelneemt aan de communicatie tussen mens en God (natuur)

Over Jun Zhang:
Jun Zhang is een interdisciplinair kunstenaar en onderzoeker, momenteel gevestigd in Amsterdam. Zijn praktijk richt zich op onderwerpen als ecologie, toekomst, de-antropocentrisme, inheems wetenschappen, alternatieve geneeskunde, toekomstige archeologie, enz.

Jun studeerde eerder aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Hij heeft
deelgenomen aan verschillende artist-in-residency-programma's, festivals en workshops. Zijn werk was eerder te zien in Het Hem, Reneenee, Stedlijk museum. Hij heeft ook een reeks locatiespecifieke werken voltooid in de openbare ruimte van verschillende steden zoals Shanghai, Griekenland, Berlijn en Amsterdam.

Nederland
7523 ZL
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!