Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Vietnam: het gedroomde paradijs en Jasper Abels: PRETTY SORROW

Start:26-03-2022
Eind:24-04-2022

Locatie:No Hero

Vietnam: het gedroomde paradijs

Tussen kolonialisme en onafhankelijkheid; tussen de staat en de internationale kunstmarkt; tussen eigenheid en aanpassing. Daar tussen ergens moeten we het ‘gedroomde paradijs’ van de Vietnamese moderne kunstenaars zoeken. Althans, daar moesten de kunstenaars het zoeken, want dat waren de marges waarbinnen dromen in het Vietnam van de 20e en de 21e eeuw mogelijk was.

De tentoonstelling Vietnam: het gedroomde paradijs toont de collectie Vietnamese kunst van de No Hero Foundation: een van de belangrijkste collecties Vietnamese kunst in Nederland. Tientallen werken van een intense kleurrijkheid en hoge kwaliteit tonen in eerste instantie een overweldigend land met een rijke cultuur. Wie er wat langer bij stilstaat herkent echter ook de zoektocht van de kunstenaars naar hun ‘gedroomde paradijs’, hun visie op hoe Vietnam was, is of zou kunnen zijn.

Jasper Abels: PRETTY SORROW

Gelijktijdig met de tentoonstelling Vietnam; het gedroomde paradijs, modefotograaf en collage-kunstenaar Jasper Abels (1987) in No Hero zijn tentoonstelling Pretty Sorrow. Het is zijn eerste solo-show in een publieke ruimte. Hij neemt de bezoeker mee in zijn modische sprookje, dat niet altijd zo rooskleurig blijkt te zijn. Diepingrijpende persoonlijke ervaringen zet hij om in droevige schoonheid. Wat is werkelijkheid en wat zijn fabels? Is het niet beter om in een wereld van schoonheid te leven en het verleden op te fleuren? Jasper Abels: ‘Je hebt donkere wolken nodig om regenbogen te maken.’

Jasper Abels (1987, Tubbergen) begon op vroege leeftijd met fotografie. Hij behoort inmiddels tot de internationale top van eigenzinnige modefotografen. Met een breed spectrum aan innovatieve technieken creëert hij een kleurrijke droomwereld waarin fantasierijke taferelen, beeldschone modellen en extravagante couture over de wereld heersen.

Met de tentoonstelling “Pretty Sorrow” laat hij zijn persoonlijke kant zien. Met beeld, collage en oude familiefoto’s neemt hij de kijker mee op zijn intense tijdlijn van Twente naar Parijs en weer terug. Thema’s als imperfectie, rouw en depressie zijn in strijd met schoonheid en glamour. Waarbij altijd de intentie bestaat om het negatieve om te zetten in iets moois.

Tevens geeft Abels een inkijk in recente collages: de parade van het leven en zijn verrassende project rondom Twentse knipmutsen.

Hengelosestraat 2/4
7491 BR
Delden

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!