Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Van Tekening tot Kunst

Start:02-12-2019
Eind:07-02-2020

Website:www.tekenkracht.com
Locatie:Prismare

Een expositie van Leslie Schuitert. Beeldend kunstenaar, werkzaam onder de naam TekenKracht. Eigen werk en in opdracht.

De expositie bevat in totaal 38 werken van de afgelopen 13 jaar. Van tekening tot kunst gaat over het ontwikkelen van een volwassen stijl. Van links naar rechts is deze ontwikkeling te “lezen” op de wand in het atrium van Prismare. Plus, de expo toont voor een deel hoe de werken tot stand zijn gekomen. Naast elk werk hangt ook 1 van de tekeningen die vooraf is gegaan.

Geopend op werkdagen vanaf 8:30

Dwars door vlakken

Ze zeggen wel eens: je hebt tekenaars en schilders. Dat klinkt misschien simplistisch, maar wat tegelijkertijd bedoeld wordt is: je hebt kunstenaars die denken in lijnen, en kunstenaars die denken in vlakken. Met lijnen en vlakken kun je hele werelden scheppen.

De tekenaar is een zoeker. Als de ene lijn niet klopt, dan zet hij een nieuwe lijn, donkerder en dikker, en de vorige lijn valt gelijk niet meer op. De schilder wil zo snel mogelijk vinden: wat zijn de belangrijkste vlakken en welke kleurtonen hebben ze; al die details komen later wel (of niet).

Maar wat is Leslie? In zijn tekeningen heeft hij het lef om zijn zoekproces te laten zien. De tekeningen naar Delacroix zijn wervelend. Ze gaan leven en krijgen een innerlijk, waardoor zelfs een leeuw menselijk wordt. Andere figuren zijn eenvoudiger en directer neergezet, en krijgen daardoor iets breekbaars.

Hoe anders wordt het als Leslie gaat denken in (kleur)vlakken. Zijn figuren lijken dan maskers te dragen, waardoor de dingen gaan schuren. Op het ene moment zijn we duidelijk op een dansvloer, maar kijken we hier naar een snapshot van een feestje, of plakt iemand vanuit de toekomst blije gezichten over mensen die onomkeerbaar zijn veranderd?

Het andere moment zijn we in een huiskamer waar van alles gebeurt, maar de grote vlakken scheppen rust. Er is een deur geopend, maar het uitzicht dat we door de ramen zien lijkt voorgoed onbereikbaar. Als toeschouwer laat je je blik meevoeren, zwierend langs lijnen en dwars door vlakken.

Jos Eertink
Stadsdichter van Enschede

Prismare Enschede
7523 BM
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!