Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Twentse Kunst Alliantie brengt Dogma 2020

Muziek, beeldende kunst en theater in online filmreeks

Start:08-06-2020
Eind:13-06-2020

Website:www.concordia.nl
Locatie:Concordia's live-stream, Sickhouse

De lente van 2020 blijkt een periode waarin iedereen zijn of haar normale routine compleet moet laten varen. Zo ook de Twente Kunst Alliantie, ook wel TKA. Deze artistiekelingen kunnen niet meer samenkomen voor repetities, en optredens werden afgelast. De lockdown zorgde echter voor een nieuw idee: Dogma 2020, een filmreeks geïnspireerd op het project Dogma 95 van filmmakers als Lars von Trier en Thomas Vinterberg.

Elke dag, van 8 t/m 12 juni om exact 19.30 uur, verschijnt een ‘Dogma-hoofdstuk’ online. Uiteindelijk ontstaat een complete reeks gefilmde hoofdstukken waarin de pijlers van TKA samensmelten: muziek, beeldende kunst en theater. Op zaterdag 13 juni is de complete filmreeks te zien bij Sickhouse.

Dogma 2020
In Sickhouse gaan de TKA-leden elke dag, één voor één, hun gang. Daarbij nemen ze strikte regels en elkaar opgelegde dogma’s in acht, verder is alles open en niets bekend. Elk hoofdstuk borduurt voort op het vorige, zodat langzaam een verhalend geheel ontstaat. De hoofdstukken duren maximaal 10 minuten en worden elk geïntroduceerd door één van de personages.

TKA: “Het is een tijd zonder precedent en voor iedereen is het een nieuwe situatie. Als TKA vinden we het interessant om onszelf dan juist nog meer regels op te leggen. Net als in het project Dogme 95 waarbij de regisseurs met elkaar afspraken zich bij het filmmaken aan tien dogma’s te houden. Dus we leggen elkaar regels op buiten alle regels die er al zijn, zoals het niet samen komen en niet samen repeteren. Eigenlijk is theater maken dan onmogelijk, maar wij onderzoeken op deze manier hoe we het toch kunnen doen.”

Inspiratiebron: Dogma 95

Dogma 95, of Dogme 95, is een oorspronkelijk Deens verbond van een aantal regisseurs dat in 1995 in Kopenhagen is opgericht. De deelnemers hebben afgesproken zich bij het filmmaken aan tien strikte regels (dogma's) te zullen houden. Deze regels worden opgesomd in het manifest van Dogma 95 en vormen samen De eed van zuiverheid. De oprichters van Dogma 95 zijn de Deense regisseurs Thomas Vinterberg, Lars von Trier, Kristian Levring en Søren Kragh-Jacobsen. De eerste en tevens bekendste Dogma 95-film is Festen (Het Feest) uit 1998, geregisseerd door Thomas Vinterberg.

Stationsplein 1
7511 JD
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!