Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Online op donderdag en zondagmiddag: The Swarm

Met robot Double op afstand expositie bezoeken

Start:07-05-2020
Eind:16-08-2020

Website:tetem.nl
Locatie:Tetem

Anne de Boer geeft een ‘zwerm’ computers emotie en een stem.

Ontmoet Double, een op afstand bestuurbare robot, waarmee je door onze tentoonstelling The Swarm kunt rijden. De Double telepresence robot geeft iedereen - waar ook ter wereld - de kans om via de computer of Ipad/Iphone op twee plekken tegelijk te zijn. Je kunt met Double op een unieke manier in de expositieruimte rondrijden en kijken. Besturing is eenvoudig middels Google Chrome en je toetsenbord of Ipad/Iphone. Via de webcam wordt realtime beeld en geluid verstuurd.

Wanneer kun je Double besturen?
Van 26 maart t/m 16 augustus 2020 elke donderdag en zondag tussen 14:00 en 16:00.

De uitgebreide uitleg vind je hier.

Wat kan het zwermgedrag van dieren ons leren bij het ontwerpen en vormgeven van intelligente computersystemen en netwerken? Hoe zouden kunstmatige en natuurlijke vormen van intelligentie samen kunnen werken? In de tentoonstelling The Swarm geeft kunstenaar Anne de Boer een ‘zwerm’ computers emotie en een stem terwijl ze als groep een tragedie opvoeren. Laat je meevoeren in een ontdekkingstocht van natuurlijke naar kunstmatige intelligentie en van zwerm naar individu. Hoofdrolspeler is een mestkever die wordt geconfronteerd met een existentiële crisis.

Anne de Boer heeft voor deze tentoonstelling onderzoek gedaan naar het zwermgedrag van dieren in relatie tot Artificiële Intelligentie (AI). In een grote installatie zijn verschillende computers geprogrammeerd - elk met een individueel karakter - die samen een tragedie opvoeren. Hierin worden emoties opgewekt die traditioneel bij een catharsis horen zoals verdriet, angst en medelijden. Dit samenspel meandert door verschillende metaforen rondom zwermintelligentie als een vorm van kunstmatige intelligentie, gebaseerd op collectief gedrag van zelforganiserende systemen. Deze metaforen zijn voornamelijk afkomstig uit de technische wereld met termen als Swarm Intelligence, Collective Intelligence, Collective Consciousness en Hive Mind. Hierin kijken onderzoekers naar o.a. insecten en hun manier van samenwerken als een potentiële infrastructuur voor robots en algoritmes. Deze systemen worden veelal gezien als oplossingen op het gebied van AI en zelfs als utopische modellen voor toekomstige samenlevingen. Hoewel de ontwikkelingen optimistisch klinken neemt deze tentoonstelling ook de tragiek van het hedendaagse insectenbestaan mee, een diergroep die met uitsterven wordt bedreigd.

Het werk van Anne de Boer past binnen de programmalijn Driving Technology waarmee Tetem de invloed van technologie op ons dagelijks leven en de wisselwerking tussen mens en machine onderzoekt. Het werk voor deze tentoonstelling is ontwikkeld in opdracht van Tetem.

Exploring-Lab: My house robot and I
In aansluiting op de tentoonstelling The Swarm geef je Artificiële Intelligentie een stem met behulp van huisrobot Homey. Hoe werken stemcommando’s? Op welke manier kun je apparaten met je stem besturen? En kan je de huisrobot een persoonlijkheid geven? Het Exploring-Lab van Tetem is dagelijks van 13.30-16.30 geopend.

Educatieprogramma
Binnen het onderwijsprogramma van The Swarm onderzoeken leerlingen van het voortgezet onderwijs (VO bovenbouw) hun persoonlijke relatie tot Artificiële Intelligentie. De leerlingen bekijken de tentoonstelling, onderzoeken hoe een klassieke tragedie is opgebouwd en programmeren daarna mBot Robot alsof hij emoties heeft. De workshops zijn ontwikkeld door Roombeek Cultuurpark Educatie (RCE) en zijn te boeken via educatie@tetem.nl.

Stroinksbleekweg 16
7523 ZL
Enschede
Tel: +31 53 2308791

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!